ГоловнаПублікаціїАналітика Права споживачів: боротьба з неякісними послугами

Права споживачів: боротьба з неякісними послугами

Мало хто знає, що в нашій країні у споживача є не тільки обов'язки щомісячно оплачувати рахунки за «комуналку», але й право вимагати належної їх якості.

Кожен українець є споживачем житлово-комунальних послуг, і кожен українець знає, що ці послуги дуже дорогі, а їх якість не відповідає стандартам і нормам життєзабезпечення. Разом з тим, мало хто знає, що в нашій країні у споживача є не тільки обов'язки щомісячно оплачувати рахунки за «комуналку», але й право вимагати належної їх якості.

Найбільш проблемною з точки зору якості є надання населенню послуг централізованого холодного та гарячого водопостачання. Гаряча вода - у будинках багатьох українців є великою рідкістю. Разом з тим, споживачі мають право не оплачувати або розраховуватися не в повному обсязі за невідповідне якість води. Такі права закріплені урядовою постановою № 630 від 21 липня 2005 року «Про затвердження правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення». Документом визначено основні вимоги до якісних та кількісних показників послуг, а також передбачена можливість зменшення плати за послуги, що не відповідає зазначеним нормам.

Читайте також: Тарифна гра українських комунальників

Зупинимося на ключових позиціях. Якщо в кранах немає холодної та гарячої води більше шести годин на добу, споживач має право вимагати перерахунок та сплачувати на 3% менше звичайного щомісячного платежу за кожний «безводний» день. Згідно зі встановленими в Україні нормативами температура гарячої води повинна бути в діапазоні 50-65 градусів Цельсія. Абоненти мають право відмовитися від оплати послуги або оплатити її частково, якщо гаряча вода не відповідає температурному режиму. Зокрема, це можливо якщо через дві хвилини після відкриття крана температура гарячої води нижче 50С або вище 75С. Якщо температура гарячої води не вище 45-49С - оплата зменшується на 10% на весь час відхилення від норми. Оплата зменшується на третину на весь час відхилення від температурного режиму, якщо з гарячого крана тече вода не вище 40-44с, а якщо нижче - споживач має право взагалі не оплачувати цю послугу.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів № 630 визначено, що послуги ЖКГ надаються безперебійно, крім періодів проведення планових, профілактичних або поточних ремонтів. У разі виникнення аварійної ситуації, недоліки, поломки та пориви повинні бути усунені в максимально короткі терміни, які визначені типовим договором про надання послуг. Крім того, постачальник послуги повинен попередити споживачів про проведення планових робіт не пізніше, ніж за 10 днів до відключення, оприлюднити графік робіт із зазначенням причин і терміну, на який перервано надання послуги, при цьому такі роботи можуть вестися не більше, ніж 21 день. У разі ліквідації наслідків аварії, відключення дозволено без попередження. У разі якщо терміни усунення виниклої несправності порушені, ви маєте право звернутися до суду. В даному випадку суд може зобов'язати постачальника комунальної послуги провести роботи в установлений законодавством чи договором строк. Крім цього, можна просити суд застосувати до відповідача всі передбачені в договорі штрафні санкцій, а також просити про виплату моральної шкоди.

Читайте також: Комунальний феодалізм третього тисячоліття

Порядок документального оформлення факту неподання або надання не в повному обсязі, або неякісного надання житлово-комунальних послуг встановлений ст.18 закону «Про житлово-комунальні послуги». У разі порушення виконавцем умов договору споживач має право викликати представника виконавця для складання та підписання акта-претензії споживача, в якому зазначаються строки, види, показники порушень тощо.

Представник повинен з'явитися за викликом мешканця не пізніше, ніж протягом двох робочих днів. Акт-претензія складається мешканцем та представником виконавця і скріплюється їхніми підписами. У разі неприбуття представника виконавця в зазначений строк або необгрунтованої відмови від підписання акта-претензії, акт вважається дійсним, якщо його підписали не менш двох мешканців (сусідів). Акт-претензія споживача подається виконавцю, і той протягом трьох робочих днів вирішує питання про перерахунок платежів або видає споживачеві обгрунтовану письмову відмову в задоволенні претензій. У випадку, якщо ЖЕК відмовляє в прийомі такої претензії, споживач має право вислати її поштою рекомендованим листом з повідомленням, на якому вказати який документ ви відправили, а квитанцію, що підтверджує відправку, зберегти у себе.

Читайте також: Житлово-комунальна безгосподарність

Споживач також може запрошувати представника ЖЕКу за якою причини, що стосується його відповідальності в рамках договору про надання послуг ЖКГ, для фіксації факту надання неякісної послуги будь то холодна батарея, текти в трубі водопостачання чи даху, відсутність освітлення в під'їзді. І після складання акту ЖЕК у встановлений термін має прийняти рішення про перерахунок платежів, усунення несправностей або інших порушень.

Що робити у випадку, якщо вимоги та претензії споживача, залишаються без відповіді і не викликають ніякої реакції у комунальних служб? Юристи рекомендують направити скарги в управління по захисту прав споживачів, відділ скарг при міськвиконкомі чи до суду, а також міське управління ЖКГ. Звернення до суду - достатньо дієвий спосіб впливу на ЖЕК. Якщо ви не знаєте, що необхідно для обігу, можна на договірних підставах скористатися послугами юриста. Причому витрати, пов'язані із залученням фахівця, необхідно включити в позовну заяву і просити суд стягнути цю суму з відповідача.

 
Коментарі (0)