ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 33

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 33

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем у сфері житлово-комунального господарства.
запитання
Новини по темі

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем у сфері житлово-комунального господарства. Цього тижня на запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість 

Сусіди без моєї згоди встановили ближче до моїх вікон свою супутникову (сателітну) антену, після цього моя антена перестала ловити сигнал і телевізор ледь показує. ЖЕК дав припис демонтувати антену, на що сусіди відмовляються. Як зупинити таке свавілля, та чи можу я зобов'язати сусідів чи ЖЕК демонтувати антену? Начальник ЖЕКу каже, що він не піде знімати антену, бо як пошкодить, то відповідальність нести не хоче і не приймає примусові міри до сусіда, щоб він зняв свою антену.  Згідно з яким законом я можу себе захистити, щоб не йти до суду, бо сама виховую дитину інваліда і коштів для надання юридичних послуг на адвокатів не маю не маю. Дякую за взаєморозуміння і співчуття. 

Відповідь експерта

Оскільки Ваш багатоквартирний будинок обслуговує ЖЕК, то відповідальність за цілісність конструкцій будинку (стін, дахів, цокольних приміщень, підвалів тощо) несе саме ЖЕК. Ваші сусіди вчинили чистий акт самоуправства – без Вашої згоди та згоди ЖЕКу встановили сателітну антену, чим порушили норми благоустрою та санітарного утримання багатоквартирних будинків, а також порушили право комунальної власності.

Читайте також: ЖКГ: недосяжні рубежі співпраці

У Вашому випадку ЖЕК зобов’язаний довести справу до логічного кінця – або звернутись до адміністративної комісії міськвиконкому, яка змусить демонтувати цю антену як об’єкт незаконний та самовільно змонтований, або звернутись до суду та зобов’язати сусідів демонтувати антену, навіть примусово за приписом державної виконавчої служби.

Якщо Ви вважаєте, що Вам особисто такими діями нанесена моральна чи матеріальна шкода, Ви можете звернутися з відповідною позовною заявою до суду, але майте на увазі, що відповідно до ст. 10 ЦПК України кожна сторона повинна довести свої вимоги письмовими належними та допустимими доказами.

 Запитання 2. Гість

Сусіди поверхом нижче при ремонті квартири відрізали воду. На прохання підключити відповіли, що якщо потрібна вода, врізайтесь до нас самі за свій рахунок. Тобто сусіди зробили самовільне відключення води. Була зроблена заявка в ЖЕК, що житлово-комунальна послуга не надається. Майстер вийшла за заявкою, але сусіди не впускають до квартири для підключення води. Тепер ЖЕК послав їм письмове повідомлення. Це затягнеться на 30 днів. Потім вони планують подавати до суду і кажуть, що це затягнеться на півроку. Питання 1: Чи існує норма,яка передбачає відключення мешканців від холодного водопостачання? Питання 2: Чи правомірні дії сусідів у самовільному відключенні води і чи правомірні дії працівників ЖЕКу, які затіяли паперову тяганину? Адже без води неможливо прожити і дня! 

Відповідь експерта

Що без води жити неможливо – це аксіома нашого життя, тут згоден 100%. В цьому випадку відповідно до Порядку проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі, зниження якості (постанова КМУ № 151 від 17.02.2011 року) ЖЕК або водопостачальне підприємство за відсутності лічильників не повинно нараховувати плату за водопостачання.

Читайте також: Житлово-комунальна безгосподарність

Що ж до дій ЖЕКу…ст. 16 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачає у випадку відмови винного споживача допустити в  займані  ним  приміщення  представників виконавця/виробника і при цьому є об'єктивні підстави вважати,  що аварія, неполадки,  які унеможливлюють надання житлово-комунальних послуг іншим споживачам,  відбулися  саме  в  цих  приміщеннях,  - доступ  у  приміщення  відбувається  без отримання згоди споживача (несанкціонований доступ). Під  час здійснення несанкціонованого доступу і до повного завершення робіт,  визначених частиною сьомою цієї статті, повинні бути   присутні:   представник   виконавця/виробника,  представник
балансоутримувача/управителя,    органів     внутрішніх     справ, аварійно-ремонтної  бригади  та  споживач з будь-якого із суміжних приміщень. 

Якщо ЖЕК зволікатиме з несанкціонованим доступом – потрібно скаржитися в виконком, прокуратуру, суд – до повного поновлення Ваших порушених прав. 

Запитання 3. Гість

Я, за свої кошти заштукатурив міжпанельні шви (4-й поверх). Ціна питання чотири тис. грн. Чи зарахує мені ЖЕК ці кошти,за плату по енергозбереженню. Що треба зробити, щоб це узаконити?.  

Відповідь експерта  

Звичайно, Ви можете звернутися до свого ЖЕКу із відповідною письмовою заявою про зарахування витрат, які Ви понесли в зв’язку із ремонтом міжпанельних швів. Але якщо відповідні роботи здійснювалися без узгодження ЖЕКу та сторонньою організацією, то на 99% впевнений, що ЖЕК Вам відмовить у задоволенні Вашої заяви. 

Читайте також: Комунальний феодалізм третього тисячоліття

Для того, щоб вимагати зарахування вартості робіт по ремонту швів, Вам необхідно було перед початком робіт отримати відповідний дозвіл ЖЕКу, а ще краще укласти з ним договір про спільну діяльність (договір простого товариства без створення юридичної особи, який би передбачав участь на умовах співфінансування, або наступного зарахування витрат на ремонт, Вас та ЖЕКу як двох рівноправних партнерів.

Хочу зазначити, що чинною законодавством України прямо не передбачена можливість такого зарахування витрат власника квартири в багатоквартирному житловому будинку. 

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.   

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)