ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: будівельний бум на папері та повільний газ у політиці

Підсумки тижня: будівельний бум на папері та повільний газ у політиці

Минулий тиждень можна охарактеризувати як тиждень гучних заяв. Причому заяви ці з однаковою частотою сколихували як політичний, так і економічний бік інформаційного простору нашої держави

Минулий тиждень можна охарактеризувати як тиждень гучних заяв. Причому заяви ці з однаковою частотою сколихували як політичний, так і економічний бік інформаційного простору нашої держави. Мільйонні кредити, мільярдні субвенції, багатотисячні борги (які, однак, мають певні шанси бути погашеними)... Усе це ставало приводом для проголошення чергових обіцянок майбутніх благ для народу, що, у свою чергу, нарощувало і без того вагому політичну складову суто економічних питань життєдіяльності України.

 

Отже, у понеділок, 23 квітня, надійшла інформація, що за період реалізації програми будівництва доступного житла (2010-2011 роки), з урахуванням перерахунків, здійснених у І кварталі 2012 року після введення об’єктів в експлуатацію, державну підтримку за програмою в загальному обсязі 167 млн грн отримали понад 1,35 тис. сімей, які потребували поліпшення житлових умов відповідно до законодавства. Загалом в рамках реалізації програми будівництва доступного житла у будівельну галузь залучено 616 млн грн.

А от кошти субвенції, виділеної у 2011 році з державного бюджету Одеській і Миколаївській областям на реалізацію пріоритетів їхнього розвитку, витрачались обласними державними адміністраціями не повною мірою ефективно, з неналежним рівнем контролю. Затверджені порядок та умови надання субвенції давали змогу спрямовувати її кошти фактично на ті самі цілі, що і субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів, тобто мало місце дублювання фінансових потоків. Такими виявились висновки Колегії Рахункової палати за підсумками проведеного аудиту, інформує прес-служба відомства.
 
Наступного дня стало відомо, що Мінрегіон затвердив новий Порядок розробки проектної документації на будівництво об'єктів. Відповідно до наказу про затвердження відповідного Порядку, для забезпечення проектування об'єкта будівництва замовник повинен надати генпроектувальнику (проектувальнику) вихідні дані на проектування, до яких входить містобудівні умови і обмеження, а також завдання на проектування.
 
 
Того ж дня Державне агентство екологічних інвестицій України та Організація з розробки нових енергетичних і промислових технологій Японії NEDO підписали договір про затвердження 319 проектів теплової санації будівель соціальної інфраструктури. Документ підписаний в Києві у вівторок. Всі затверджені проекти будуть реалізовані за рахунок коштів раніше виручених від продажу Японії одиниць скорочення викидів за Кіотським протоколом.

У свою чергу Антимонопольний комітет України перевірить будівельні компанії на предмет наявності житлових недобудов і зобов'язати забудовників завершити будівництво цих об'єктів. Про це повідомив глава відомства Василь Цушко в ході «круглого столу» на тему «Проблемні питання, що стримують розвиток конкуренції на ринку будівництва житла» в Києві. «Ми вважаємо, що тут (недобудовані житлові будинки) є прояв недобросовісної конкуренції: отримавши ділянку землі і почавши будівництво, конкретний суб'єкт не продовжує це будівництво і фактично не дає іншим розвивати його», - сказав він.

Окрім цього, АМКУ має намір детально дослідити питання взаємодії між забудовниками, інвесторами, органами влади та природними монополістами. Також буде вивчатися обґрунтованість вартості технічних умов та плати за приєднання новобудов до мереж і правомірність вимог, що встановлюють природні монополісти.
 
У середу, 25 квітня, стало відомо, що Світовий банк готовий надати підтримку Україні в упровадженні реформ на енергетичному ринку. Про це ідеться у заяві, яку розповсюдила прес-служба СБ. «Світовий банк розуміє те, наскільки важливим та терміновим є вирішення в Україні питань ціни на газ та енергоефективності. І ми готові підтримати уряд у впровадженні масштабної програми реформ», - ідеться у повідомленні.
 
Також цього дня надійшла інформація, що станом на 1 квітня поточного року за рахунок коштів місцевих бюджетів та статутного капіталу Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву надано 75 пільгових довготермінових державних кредитів молодим сім’ям на загальну суму 23,994 млн грн (із запланованих 126,163 млн грн). З них, місцевими бюджетами програму профінансовано на 6,404 млн грн (із запланованих 44,563 млн грн). Таку інформацію містить аналітична записка стосовно звіту Фонду, оприлюднена на сайті Мінрегіону.
 
У четвер, 26 квітня, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Микола Пашкевич поінформував громадськість, що у 2012 році на виконання Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки у державному бюджеті України передбачено 502 млн грн, окрім того, - фінансова підтримка Європейського Союзу у розмірі 325 млн грн.
 
При цьому Україна не має намірів виконувати вимоги Міжнародного валютного фонду щодо підвищення тарифів на газ для населення. Про це заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров. За його словами, ресурси фонду тепер не є вкрай необхідними для України, крім того прем'єр сподівається, що російські постачальники знизять ціну на природний газ для України.
 
 
При цьому Україна за 3 місяці 2012 р., порівняно з аналогічним періодом минулого року, знизила обсяги споживання газу на 1,7% - до 22,915 млрд куб. м. Імпорт природного газу до України у січні-березні 2012 р. скоротився на 52,3% - до 8 млрд 547 тис. куб. м газу. Така інформація надійшла у п’ятницю від прес-служби Міністерства енергетики та вугільної промисловості.
 
А от довгобудів станом на 1 січня 2012 року в Україні налічувалось 16,7 тис. Найбільше таких об’єктів зосереджено у Донецькій (8,4% від загальної кількості в країні), Харківській (5,8%) областях, Автономній Республіці Крим та в Житомирській області (5,6%), найменше – у м. Севастополі та Рівненській області (1,7% та 1,9% відповідно), повідомляє Державна служба статистики України.
 
Разом з цим столиця має намір активно розбудовуватися. Перші 255 інвестиційних проектів, що відповідають завданням Стратегії розвитку Києва до 2025 року, вже знаходяться на різних стадіях інвестиційного процесу, заявили в прес-службі головного управління економіки та інвестицій КМДА.
 
Завершальним акордом минулого тижня можна вважати інформацію про те, що Кабінет Міністрів на своєму  засіданні прийняв програму «Доступне житло». Про це написав прем'єр-міністр Микола Азаров на своїй сторінці у Facebook.
 
 
Отже, судячи з проголошених цифр, у нас не все так добре, як хотілося б, але й не так погано, як могло б бути... У який бік похитнуться шальки терезів найближчим часом, побачимо. А поки що – зустрічаємо тепло і відкриваємо справжню навігацію. З надією на те, що кораблі нам дістануться не лише паперові...

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)