ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 56

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 56

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
запитання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами. 

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1. Гість

Чи маю я право здати свою кімнату в комунальній квартирі без узгодження з сусідами?

Відповідь експерта

На початку необхідно знати - у власності кімната або муніципальна. Якщо у власності, то як власник, Ви вправі розпоряджатися своїм майном, але якщо відносини з сусідами натягнуті, не обов'язково ставити їх до відома про те, що Ви здаєте кімнату, орендарів можна представити як віддалених родичів, а якщо муніципальна, то договір піднайму - і погоджувати з муніципалітетом.  Якщо виникне бажання сплатити податок з доходу, зверніться в податкову.

Питання 2. Гість

Я пенсіонер. Живу в багатоквартирному житловому будинку, в якому встановлений лічльник на тепло. Отримую субсидію на житлово-комунальні послуги. В лютому 2012 році у зв'язку з холодною погодою по дому виникли перевитрати по опаленню. «Теплокомуненерго» нарахувало оплату за цей місяць вище максимального тарифу за опалення, по якому розраховувалась субсидія, і зобов'язало мене її сплатити. Отже, за цей місяць я повинна сплатити втричі більше,ніж моя обов'язкова плата по субсидії, і це перевищує суму в 10% від мого середнього сукупного доходу за даний місяць (абз.2 п.1 Постанови Кабінету Міністрів №1156 від 27.07.1998р.). До речі, регулювати витрати тепла я не взмозі, т.я. лічильник загальний і не знаходиться в моїй квартирі.

Відповідь експерта

Норми Постанови Кабінету Міністрів №1156 від 27.07.1998 року є обов’язковими для всіх і виключень не передбачають. Раджу Вам звернутися до «Теплокомуненерго» і укласти договір розстрочки платежів, якщо Ви не в змозі оплатити всю суму за спожиту теплову енергію одразу. У випадку відмови в укладанні такого договору можливо його укласти в судовому порядку.

Питання 3. Гість

Я житель с. Гореничі, вул. Садова, д. 10. а. Новобудова, 9-пов. висотка. Більше 1500 чол. проживають. Три роки нас тероризує ЖКГ. З моменту заселення в недобудовану будівлю, своїми силами проведені ліфти, підключений газ. З моменту заселення платили комунальників за опалення за, так званим, авансовими платежами. Через три роки вони раптом виставили нам перерахунок за три роки проживання за тарифами прийнятим вже в 2011 році. Платити безососновательно ніхто не збирається. Комунальників знайшли причину в іншому. У будинку мережу боржники за поточними платежами, і ось нібито із за них на сьогоднішній день в будинку відключені ліфти, не здійснюється вивіз сміття. Це при тому що практично всі платять комунальникам за поточними тарифами справно. Пред'являти санкції до неплтельщікам персонально ЖЕК відмовляється, закликає самостійно з ними розбиратися, а поки, мовляв, сидите без комунальних послуг... загрожують відключенням опалення. У будинку багато, дуже багато дітей, старих. Що є законного в діях комунальників, раз вони вирішили ось в такий спосіб пограбувати сотні сімей?    

Відповідь експерта

Згідно ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи, тому нараховувати за спожиті раніше послуги за тарифами, затвердженими в 2011 році, мені здається є неправомірним. Якщо у Вас є всі необхідні, достатні та належні докази непровомріності дій ЖЕКу, то Ви може звернутися з колективним позовом до суду та визнати неправомірність дій ЖЕКу в суді та зобов’язати відновити постачання Вам послуг.

Питання 4. Гість

У мене у дворі (приватний сектор) вода була проведена ще в 70-х роках минулого століття, а в будинок, з установкою лічильника, в 2002 році. У травні місяці цього року місцевий водоканал став вимагати з мене отримання та оплату документів на водопровід згідно правил прийнятих в 2005 та в 2008 році. Включаючи дозвіл на водопровід взагалі і техумови на проведення водогону. Наскільки правомірні такі їх дії. Причому, це масове явище в нашому місті.

Відповідь експерта

Згідно ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи, тому правила надання послуг з централізованого опалення, холодного та гарячого водопостачання та водовідведення, затверджені ПКМУ №630 від 21.07.2005 року, не поширюються на правовідносини, які виникли до набрання нею чинності. Тільки в судовому порядку водоканал зобов’язаний доводити, що Ваш водопровід побудований з порушенням технічних умов та проекту на будівництво.

Питання 5. Гість

У моїй квартирі уже багато років підряд температура в деяких кімнатах (у нас 3-ох кімнатна квартира) не більше 15 градусів (а то і меньше), в шафі, яка стоїть біля зовнішньої стіни, сирість та нерідко лід при низьких температурах. Я чула від працівників ЖКГ, що існує державна программа по утепленню житла, тим більше, що ззовні висипалось половину цементу, що кріпить цеглини саме на місці стіни. Протягом опалювального сезону я постійно використовую електробатарею, тому плачу за недодане тепло в повному обсязі та електроенергію. Прошу надати відповідь на рах.державної программи по утепленню житла та як мені не платити за недодані послуги (виклик працівника теплокомуненерго про заміри темпер.нічого не дає: вони працюють до 17:00, а я до 18:00).

Відповідь експерта

По-перше, отримувачами коштів за державними програмами, в тому числі і утеплення житла є виключно суб’єкти господарювання, які визначені розпорядниками коштів (або теплокомуненерго, або ЖЕКи, або ЖБК), тобто виключно юридичні, а не фізичні  особи, тому Вам особисто на окрему Вашу квартиру коштів з державної програми ніхто виділяти не буде. По-друге, існує лише один законний шлях зменшити плату за не отримані послуги – скласти акт-претензію у відповідності зі ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», і у саме Ваших інтересах домовитися із представником ЖЕКу про час візиту так, щоб Ви були вдома.

Питання 6. Гість

В нашому багатоквартирному будинку приблизно 30% квартир відрізані від центрального (до слова, без згоди всіх мешканців) опалення і мають індівідуальне. На сьогоднішній день влада заборонила встановлення індивідуального опалення. Тепер плата за тепло зростає з кожним роком, а батереї ледь теплі. Як добитися справедливості: отримати дозвіл на встановлення індивідуального опалення або платити за послуги в тепломережу і мати гарячі батереї?

Відповідь експерта    

Питання відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води в багатоповерхових житлових будинках регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів від 21.07.2005 р. №630, та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, який затверджено наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 22.11.2005 р. №4.

Читайте також: Боротьба за тепло

Згідно цих нормативних актів відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання можливе лише повністю будинком за умови дотримання всіх вимог, визначених порядком.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (2)
Владимир1
10 Листопада 2012 p. 09:27
Я сторонник индивидуального отопления.Вот эти +16С в квартире и 200 грн. за закаливание - перебор явный.Я понимаю так:если отрасль убыточна, проблемная,нормальное решение: дать добро потребителям отказаться от таких услуг и перейти на индивидуальное отопление.Это наше право.Человеку проще раз вложить деньги на оборудование, и платить за РЕАЛЬНОЕ тепло в доме,чем бесконечно выяснять причины его отсутствия и нести убытки в виде платы за виртуальное тепло.
SERGEY1
10 Листопада 2012 p. 10:19
Мало вложить деньги в оборудование и платить за реальное тепло , нужно при этом платить и РЕАЛЬНУЮ стоимость энергоресурсов (газ , электроэнергия).