ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: чиновницька тепломодернізація та газова допомога України

Підсумки тижня: чиновницька тепломодернізація та газова допомога України

Тиждень, що минув, був доволі строкатим у питанні інформаційного наповнення, однак декілька головних тем усе ж таки переважали над рештою. Це, зокрема, питання темломодернізації житлового фонду України та готовність допомогти Росії із поставками газу
Тиждень, що минув, був доволі строкатим у питанні інформаційного наповнення, однак декілька головних тем усе ж таки переважали над рештою. Це, зокрема, питання темломодернізації житлового фонду України та готовність України допомогти Росії із поставками газу до Європи.
 
Так у понеділок, 6 лютого, під час відвідування Дарницької теплоелектроцентралі прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що вважає більш вигідним використання вугілля при ціні на газ вище 1,5-1,6 тис. гривень за 1 тис. куб. м. 
 
Водночас, перший заступник міністра ЖКГ Олександр Аліпов повідомив, що у цьому році на тепломодернізацію житлового фонду міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ виділило 40 млн грн. «Загалом, на тепломодернізацію та проведення енергоаудиту одного будинку в Україні потрібно близько 1-1,5 млн грн.  За допомогою утеплення будинків, українці зможуть в середньому зекономити 250- 300 грн», - заявив О.Аліпов.
 
Крім того, за словами першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександра Аліпова, міністерство розробляє законопроект про перший капітальний ремонт після приватизації будинків ОСББ, який буде здійснюватися за державні кошти, а не за рахунок об"єднань співвласників багатоквартирних будинків
 
У вівторок, стало відомо, що у 2012 році Антимонопольний комітет України має намір провести масштабні дослідження деяких ринків, зокрема – нафтопродуктів і скрапленого газу, окремих банківських послуг, будівельних матеріалів, послуг із надання місць для торгівлі продовольчими товарами, а також у сферах незавершеного будівництва житла, земельних відносин тощо.
 
Також, в цей день, під час пленарного засідання у Верховній Раді Президент України Віктор Янукович повідомив, що урядом підготовлено ряд законопроектів, які зроблять більш прозорою і цивілізованою діяльність об’єднань співвласників багатоповерхових будинків. За словами В.Януковича, зараз на завершальній стадії перебуває підготовка законопроекту про комерційний облік теплової енергії, який найближчим часом буде подано до парламенту.
 
Водночас Президент наголосив, що державні кошти на підтримку регіонів повинні розподілятися справедливо – з урахуванням об’єктивного стану розвитку конкретних територій та їх потреб. За словами Глава держави, практика роботи над цьогорічним бюджетом продемонструвала застосування застарілих і непрозорих підходів до формування головного кошторису країни.
 
А прем’єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з громадськими об’єднаннями, які займаються питанням енергоефективності заявив, що аномально холодна погода, яка встановилася в Україні, виявила як сильні сторони нашої енергетики, так і слабкі. За оцінками експертів щорічний обсяг втрат економіки від неефективного енергоспоживання оцінюється на рівні 15-17 млрд дол., енергоємність економіки України біль ніж в два рази перевищує показних розвинутих краї, а питома вага енергоресурсів у витратах на утримання та експлуатації житла досягає 60-80%. 
 
Інформаційний простір середи 8 лютого для редакції «У.К.» розпочався з новини про те, що під час засідання Кабінету міністрів Микола Азаров заявив, що вимагає провести повний енергоаудит в країні. Країні потрібен повний енергоаудит. Інструментальний аудит, який дасть об’єктивну картину енерговитрат і розуміння, на чому зосереджувати наші обмежені ресурси», - наголосив Микола Азаров, додавши, що наявність висновку енергоаудиту має бути обов’язковою умовою для затвердження тарифу на певну послугу.
 
Крім того, Азаров повідомив, що модернізуючи енергетичне господарство, необхідно максимально використовувати обладнання вітчизняного виробництва. За словами Миколи Азарова, уже зараз треба спланувати переведення всього ланцюга модернізації: від наукових розробок до виробництва матеріалів та обладнання до підготовки фахівців, яким під силу такий обсяг робіт, на вітчизняний грунт - у наші інститути, на наші підприємства. 
 
Звітував у цей день і міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога. Так, під час зустрічі з Президентом Балога розповів про організацію роботи уряду та місцевої влади щодо запобігання техногенним катастрофам та допомоги громадянам у нинішніх складних погодних умовах, викликаних сильними морозами.
 
Нагадав про себе в цей день і Європейський банк реконструкції і розвитку. Так, стало відомо, що ЄБРР планує надати кредит у розмірі 48,8 млн євро для будівництва додаткових потужностей (32,5 МВт) на Новоазовскій вітроелектростанції у Донецькій області. Загальна вартість проекту складає 95,2 млн євро. З позики у сумі 48,8 млн євро власні кошти ЄБРР складають 33,3 млн євро, кошти підконтрольного банку Фонду чистих технологій - 15,5 млн євро.
 
У четвер, 9 лютого, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко в інтерв’ю CNN заявив, що Україна готова допомогти Росії із поставками газу до Європи, піднявши газ із своїх газосховищ. Міністр підкреслив, що тристороння співпраця – України, Росії та ЄС допомогла б уникнути ситуацій, коли європейські споживачі недоотримують російське блакитне паливо через погодні умови.
 
Водночас, Юрій Бойко повідомив, що Україна допомогла Туреччині, надавши їм додаткових 10 млн кубометрів газу на день. Він зазначив, що додаткові обсяги Туреччині було надано на прохання Міністра енергетики та природних ресурсів Турецької Республіки.
 
Також цей день запам’ятався й тим, що Кабінет міністрів оприлюднив проект постанови «Про внесення змін до Порядку формування комунальних тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, Порядку формування...», розроблений Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.
 
Кабінет Міністрів постановив внести до Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення та Порядку формування комунальних тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затверджених постановою Кабінету міністрів від 1 червня 2011 р. № 869.
 
Цього ж дня стало відомо, що у 2012 році Україна завершить запровадження технологічного обліку тепла підприємствами теплокомуненерго. Як повідомили у Мінрегіоні, 70% генеруючих об’єктів теплокомуненерго уже обладнані лічильниками тепла. Ще зовсім недавно приладами обліку було обладнано тільки чверть котелень і теплопунктів, а до кінця цього року міністерство вийде на показник 100% оснащення котелень тепло лічильниками.
 
У цей день показали себе й народні обранці, які врахували побажання Президента, відхиливши закон України № 8203 від 04.03.2011 року «Про внесення змін до статті 6 Житлового кодексу Української РСР щодо визначення житлової та загальної площі об'єкту житлової нерухомості». За таке рішення проголосувало 233 народних депутата. Запропоноване законом застосування до житлової, а не загальної площі створить ситуацію, за якої платники податків, які мають однакові по загальної площі квартири і будинки, будуть платити в бюджет різні суми, залежно від особливостей планування об'єктів нерухомості».
 
Також, Верховна Рада за пропозицією Президента відхилила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо розрахунків за природний газ та електричну енергію» (реєстр. № 8134). За таке рішення проголосували 259 народних депутатів.
 
В останній робочий день тижня надійшла інформація, що Міжнародний валютний фонд наполягає на необхідності підвищення ціни на газ для населення на 30% і для підприємств комунальної теплової енергетики на 58%. У листі наголошується, що поточна енергетична політика України є неприйнятною. В зв`язку з цим МВФ пропонує українському уряду провести підвищення ціни на газ для зазначених груп споживачів.
 
Тим часом, в ході VII міжнародного науково-практичного семінару: «Ресурсозбереження та якісне водопостачання - стратегічний напрям розвитку водопровідно-каналізаційного господарства України» перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов повідомив, що тепер юридичні особи будуть віднесені до категорії кваліфікованих споживачів
 
Також, п’ятниця 10 лютого принесла звістку про те, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг) прийняла рішення щодо підвищення з 1 березня 2012 року тарифу на водопостачання та водовідведення для побутових споживачів в середньому на 7,8%.
 
За словами голови Нацкомпослуг, коригування тарифів і приведення їх до економічно обґрунтованого рівня є наслідком виключно зростання вартості електроенергії в структурі собівартості.
 
Крім того, стало відомо, що вже у березні 2012 року з України можуть зняти заборону на продаж квот по викидам парникових газів відповідно до Кіотського протоколу. Члени підрозділу дали високу оцінку прогресу, досягнутому Україною у забезпечені відповідності встановленним вимогам щодо звітності про викиди парникових газів».
 
Підготувала Анна Недогибченко
 
Коментарі (0)