ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: примхливі котельні, майбутній потоп і тарифні інтриги

Підсумки тижня: примхливі котельні, майбутній потоп і тарифні інтриги

А ще однією окрасою тижня стала приватизація двох енергокомпаній, пакети акцій яких знайшли нових власників, дещо піджививши державний бюджет України

Минулий тиждень примусив українських екологів та чиновників відчути не лише зимові випробування, а й згадати про те, що зима не вічна. А майбутня весна здатна принести не менший клопіт. Окрім цього, актуальність тарифного питання не ослабла, а скоріше навпаки. У цей період  темою обговорень і нововведень стала не лише «велика вода», яка ось-ось прийде на зміну «великим снігам», але й вартість води в кранах українців. Також довелося згадати про істинну вартість тепла за умови його періодичної відсутності у батареях. А ще однією окрасою тижня стала приватизація двох енергокомпаній, пакети акцій яких знайшли нових власників, дещо піджививши державний бюджет України.

 

Так, у понеділок, 13 лютого, стало відомо, що напередодні у Феодосії (АР Крим) стався вибух котельні. На щастя, ніхто не постраждав.  Як зазначалося у повідомленні, 12 лютого о 14:05 в МНС м. Феодосія від мешканців стали надходити числені дзвінки про вибух у котельні на вул. Чкалова, 175А. До місця виклику негайно було направлено два відділення пожежно-рятувальної служби. По прибуттю на місце події о 14:11 було встановлено, що стався вибух котельні без подальшого горіння. За даними прес-служби, котельня загальним розміром 10х20 м належить ТОВ «Кримтеплокомуненерго». Вона опалювала 29 житлових будинків, 1 ЗОШ № 9, Д / С № 36.

У цей же день на конкурсі у Фонді державного майна успішно продано 50% акцій ПАТ «Вінницяобленерго». Ціна продажу пакета акцій в результатів торгів зросла майже на 9 млн грн порівняно з початковою ціною, заявленою в оголошенні про конкурс. Так, ціна продажу склала 176,2 млн грн, тоді як початкова вартість державного пакета акцій ПАТ «Вінницяобленерго» складала 167,650 млн грн. Другою компанією, яка брала участь у конкурсі, було ТОВ «ВС Енерджі Інтернешнл Україна». Відповідно до конкурсних пропозицій компаній, ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» запропонувало за пакет акцій 167,75 млн грн, ТОВ «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» - 167,8 млн грн. Торги почалися саме з цієї відмітки.
 
А переможцем конкурсу з продажу пакета акцій ПАТ «Закарпаттяобленерго» стала компанія ТОВ «Енергетична Україна ТВ». У ФДМУ на конкурсі з використанням відкритості пропонування ціни за принципом аукціону успішно продано 50% акцій ПАТ «Закарпаттяобленерго». У конкурсі взяли участь ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» (м. Луганськ) та ТОВ «Енергетична Україна ТВ» (м. Київ). Початкова вартість державного пакета акцій ПАТ «Закарпаттяобленерго» становила 135 млн грн. Відповідно до цінових пропозицій компаній, ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» запропонувало за пакет акцій ПАТ «Закарпаттяобленерго» 135 млн грн, ТОВ «Енергетична Україна ТВ» - 135,1 млн грн. У результаті торгів ціна пакета зросла на 5,7 млн грн – до 140,7 млн грн.
 
Також стало відомо, що Український Гідрометеорологічний центр МНС прогнозує нормальне проходження весняного водопілля в Україні. Про це під час брифінгу повідомив директор Гідрометцентру Микола Кульбіда. За його словами, на більшості територій України наразі снігові запаси, які формують весняні паводки, менші за норму. Він також звернув увагу на те, що весняне водопілля формується на базі цілого комплексу чинників, зокрема це рівні промерзання і зволоження ґрунту, поточна наповненість річок. За його словами, всі ці чинники не дають приводу прогнозувати сильні паводки.
 
Разом з тим у Севастополі було озвучене рішення місцевої влади, що населення не повинно платити за тепло, якщо температура в квартирі становить нижче 12 градусів. Про це повідомив представникам засобів масової інформації голова Севастопольської міської державної адміністрації Володимир Яцуба. Він зазначив, що при зниженні температури до 18 градусів і подальшому зниженні на кожен градус можна пред'являти претензії тим підприємствам, які забезпечують теплом. Також В.Яцуба доручив комунальним службам у платіжних квитанціях розписати вартість фактично наданих послуг, щоб севастопольці знали, за що вони платять.
 
У вівторок майбутній весняний паводок знову став темою для обговорень. За переконанням Міністерства надзвичайних ситуацій, масштаб прийдешнього в Україні паводку не дає підстав для занепокоєння. Він не вийде за рамки тих, які були раніше. Про це на брифінгу заявив заступник директора департаменту цивільного захисту МНС України Олександр Лещенко.
 
А Територіальне управління Державного комітету України з промислової безпеки по Криму і Севастополю отримало попередній висновок про причину вибуху котельні у Феодосії. За даними прес-служби управління, аварія сталася через самовільне внесення змін у конструкцію системи запірної арматури деаератора котельні. Гідрозатвор, через який стравлювався надлишковий тиск з деаератора, повинен перебувати всередині будівлі котельні. Проте в котельні гідрозатвор був встановлений з зовнішньої сторони будівлі. Вода в деаераторі замерзла і перекрила доступ до проходження пари, що призвело до нагнітання тиску і вибуху деаератора. Його шматки зруйнували несучі конструкції будівлі котельні.
 
При цьому станом на 14 лютого відновлено опалення у 15 житлових будинках, дитячому садку і школі, які були відключені від теплопостачання 12 лютого внаслідок вибуху котельні на вул. Чкалова, 17а, у Феодосії (Крим).
 
Одночасно Рада міністрів Криму ухвалила рішення про створення робочої групи з перевірки обґрунтованості встановлених тарифів на житлово-комунальні послуги. Відповідне рішення було ухвалене в ході засідання Рад міну. До складу комісії увійшли п'ять членів, її очолив міністр регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Криму Сергій Брайко.
 
У середу, 15 лютого, надійшло повідомлення, що станом на ранок теплоносій отримали усі будинки 1-ї зони системи центрального опалення міста Краматорська. Подальша робота триває в поточному режимі.  «Хочу подякувати усім працівникам аварійних бригад, які працювали цілодобово, у тридцятиградусний мороз. Керівництво міста вдячне також енергетикам, що забезпечили безперебійну подачу електроенергії до постраждалих будинків. Особливо ж заслуговують на слова вдячності жителі будинку по вулиці Богдана Хмельницького, які самостійно забезпечили свій дім теплоносієм. Міський голова видав розпорядження для усіх підприємств, що обслуговують житло, підготувати та надати Краматорськтеплоенерго поквартирні списки для перерахунку оплати за опалення та гарячій воді для жителів тимчасово відключених будинків», – прокоментував завершення робіт заступник міського голови Краматорська Андрій Безсонний.
 
Водночас стало відомо, що фахівці Державної фінансової інспекції всій Україні проводять перевірки законності підвищення тарифів на комунальні послуги, яке відбулося в 4-му кварталі 2011 і в січні 2012 року.  «Крім обґрунтованості та економічної доцільності підвищення тарифів, фахівці Держфінінспекції перевіряють формування невиробничих витрат і собівартості послуг, законності використання коштів, сплачених споживачами комунальних послуг. Для активізації цієї роботи керівництво Держфінінспекції акцентувало особливу увагу на зворотному зв'язку із громадськістю за допомогою телефону довіри... З початку лютого отримано понад 100 дзвінків від людей, які повідомили про різні випадки необґрунтованих, на їхню думку, тарифів на комунальні послуги», - йшлося в повідомленні відомства. Дані скарги, за інформацією Держфінінспекції, ретельно перевіряються, і вже сьогодні проводиться близько 50 ревізій на предмет законності збільшення комунальних тарифів. «Судячи з активності громадян, кількість таких ревізій надалі буде збільшуватися», - йдеться в повідомленні.
 
Тим часом у Криму тривали роботи з ліквідації наслідків негоди. Після цього буде проведено детальний аналіз ситуації. Кримчани, які брали найбільш активну участь в цій роботі, будуть відзначені нагородами, а працівники служб, які не впоралися з поставленими завданнями, понесуть покарання. Про це заявив голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов на прес-конференції в Сімферополі 14 лютого. За його словами, Криму вдається подолати наслідки складних погодних умов завдяки оперативній роботі відповідних служб і допомоги кримчан.
 
У четвер, 16 лютого, стало відомо, що 10 лютого 2012 року на засіданні Нацкомпослуг були ухвалені рішення про затвердження тарифів шляхом коригування «енергетичної складової» на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для побутових споживачів 46-и підприємствам з 1 березня 2012 року. В середньому по Україні, тариф станом на 01.01.2012 складав 4,24
грн/куб.м. (в тому числі водопостачання - 2,28 грн/куб.м. та водовідведення - 1,96 грн/куб.м.). З 01.03.2012 року середній тариф по Україні буде складати 4,57 грн/куб.м. (в тому числі водопостачання - 2,46 грн/куб.м. та водовідведення - 2,11 грн/куб.м.).
 
Наступного дня з’явилася інформація, що кошти, виділені Європейським Союзом Державному агентству з енергоефективності та енергозбереження України на програми з енергоефективності та енергозбереження, не могли бути використані не за призначенням. Про це йшлося в заяві держагентства. «Хотілося б ще раз відзначити те, що кошти, виділені ЄС на програми з енергоефективності та енергозбереження України, не могли бути використані не за призначенням», - зазначалося в заяві.
 
У керченському виконкомі відбулося засідання оперативного штабу по забезпеченню життєдіяльності населення міста в складних погодних умовах. Вирішували, що робити, якщо потеплішає. При швидкому таненні великої кількості снігу зазвичай водою заливає центр міста: лікарні № 1, стадіон, територію колишнього рибоконсервного заводу і торгового порту, територію вздовж всієї річки Приморської і ряд інших районів. Оперативний штаб доручив усім службам життєзабезпечення міста організувати роботи з розчищення снігу, прочищення лівневок, підготовці відкачує техніки і транспорту. Підприємствам запропоновано надати допомогу в її виділення для робіт, пов'язаних з попередженням та ліквідацією надзвичайної ситуації.
 
Одночасно стало відомо, що Національної комісія, яка здійснює державне регулювання в  сфері комунальних послуг, поки що не позбавила ліцензії жодне підприємство, що надає послуги з водо- та теплопостачання. Про це під час брифінгу сказав голова Нацкомісії Валерій Саратов. Він наголосив, що питання про те, щоб залишити підприємство без ліцензії є складним, адже, наприклад, надавати послуги водопостачання в місті може лише одне підприємство. «Поки ми нікого не залишили без ліцензії, поки ми обмежуємось штрафами», - зауважив В.Саратов.
 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)