ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 35

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 35

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем у сфері житлово-комунального господарства.
питання
Новини по темі

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем у сфері житлово-комунального господарства. 

Цього тижня на запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість 

Скажіть, будь ласка, куди звертатися з питання асфальтування території біля під’їзду. Минулого року тепломережа міняла труби і залишила яму, яка розмивається дощем та розбивається колесами авто, до під’їзду дійти неможливо, особливо в дощ. Три рази дзвонили в міську адміністрацію, писали в районну, нічого не допомагає. Скоро випливуть назовні замінені труби. Підкажіть хто повинен заасфальтувати це болото.

Відповідь експерта

Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів» відновлення покриття проїзної частини після завершення робіт з прокладання інженерних мереж або заміни дільниці мережі, або тимчасового їх використання для облаштування будівельного майданчика, виконується водо – або теплопостачальним підприємством або підрядником на підставі протоколу ущільнень, за типом існуючих на всю ширину та довжину в межах розриття або зайняття проїзної частини з відновленням у повному обсязі дорожньої розмітки та приведення організації дорожнього руху у відповідність до затвердженої постійної схеми.

Читайте також: ЖКГ: недосяжні рубежі співпраці

Таким чином, у Вас є повне право оскаржити в суді бездіяльність тепломережі або того підрядника, який виконував розритя.

Запитання 2. Гість

Яка кількість мережевої води повинна надходити в систему опалення 2-во поверхового 16-ти квартирного будинку на годину, який діаметр отвору повинен бути в дросельному пристрої гідроелеваторного вузла цього будинку?

Відповідь експерта

Кількість мережевої води для кожного окремого будинку визначається проектом за формулою:

QО=qF(1+KВ) , Вт (1.1)

де - укрупнений показник максимальних витрат теплоти на опалення 1 м2 житлової площі, Вт/м2;

F - житлова площа будинку, м2;

КВ - коефіцієнт, який враховує витрати теплоти на опалення громадських будівель.

Елеваторний вузол проектується водночас при проектуванні будинку. Діаметр шайби визначається за формулою dш (перетин sш = число пі * d2ш/4).

Запитання 3. Гість

У нашій новобудові забудовник, внісши зміни в початковий проект, встановив в дахову котельню на 18 поверсі сталеві 1,5 т нерозбірні котли «БУДЕРУС» з малим терміном служби замість розбірних чавунних, тим самим порушивши вимоги СНиП II-35-76 «Котельні установки» . Має бути передача будинку на баланс ОСББ. Замінити котли на чавунні, або компенсувати мешканцям ці витрати, забудовник не хоче. Допоможіть, якщо можна, вашим експертним висновком. Дякую!

Відповідь експерта

Відповідно до Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» суб'єкти містобудування, які виконують будівельні роботи, несуть відповідальність за застосування будівельних матеріалів, виробів і конструкцій, що не відповідають державним нормам, стандартам, технічним умовам, проектним рішенням, а також тих, що підлягають обов'язковій сертифікації, але не пройшли її, - у розмірі дев'яноста мінімальних заробітних плат; за виконання будівельних робіт з порушенням вимог будівельних норм, державних стандартів і правил або затверджених проектних рішень - у розмірі сорока п'яти мінімальних заробітних плат.

Читайте також: Комунальний феодалізм третього тисячоліття

Накладати штраф від імені Державної архітектурно-будівельної інспекції України  та її територіальних органів мають право керівник Державної архітектурно-будівельної інспекції України та його заступники, керівники територіальних органів Державної архітектурно-будівельної інспекції України та їх заступники.

Порада – звернутися зі скаргою до керівника територіального органу Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Запитання 4. Гість

Сільська рада надала приватному підприємству в оренду цілісний майновий комплекс (вода і водовідведення). Відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна». Об'єктами оренди не можуть бути: об'єкти державної власності, що мають загальнодержавне значення і не підлягають приватизації відповідно до частини другої статті 5 Закону України «Про приватизацію державного майна» ( 2163-12 ). Стаття 5. Об'єкти приватизації п.2. Приватизації не підлягають об'єкти, що мають загальнодержавне значення. До об'єктів, що мають загальнодержавне значення, відносяться майнові комплекси підприємств, їх структурних підрозділів, основним видом діяльності яких є виробництво товарів (робіт, послуг), що мають загальнодержавне значення. Загальнодержавне значення мають: г) об'єкти, які забезпечують життєдіяльність держави в цілому, зокрема: об'єкти інженерної інфраструктури та благоустрою міст, включаючи мережі, споруди, устаткування, які пов'язані з постачанням споживачам води, газу, тепла, а також відведенням і очищенням стічних вод.

Запитання: об'єкти інженерної інфраструктури та благоустрою міст, а як бути з інфраструктурою сіл (віддаленість від міста 1-2 км)? 

Відповідь експерта

Відповідно до ч. 6 ст. 1 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» відносини оренди об'єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності, регулюються цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених Законом України «Про особливості передачі в оренду чи концесію об'єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення,  що перебувають у комунальній власності».

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про особливості передачі в оренду чи концесію об'єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності» для цілей цього Закону термін «об'єкти централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення» вживається у такому значенні: цілісні майнові комплекси, системи цілісних майнових комплексів, які забезпечують (призначені) та достатні для самостійного здійснення господарської діяльності у сферах водопостачання, водовідведення та очищення стічних вод, надання послуг, пов'язаних з постачанням споживачам тепла, а також майнові комплекси структурних підрозділів підприємств, які є достатніми для самостійного здійснення господарської діяльності у зазначених сферах.

Читайте також: Житлово-комунальна безгосподарність

Не можуть бути об'єкти державної власності, що мають загальнодержавне значення і не підлягають приватизації. Оскільки сільський водогін не є об’єктом державної власності, а є об’єктом комунальної власності відповідної сільської територіальної громади, не має загальнодержавного значення (як припустимо нафтопровід Одеса – Броди чи українська частина газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород), укладання відносно нього договору оренди є правомірним.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.   

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)