ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 59

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 59

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
питання відповідь
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1. Гість

Чи має право ЖЕК виставляти борг за газ на час відключення гарячої води?

Відповідь експерта 

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач має право на зменшення плати за комунальні послуги у випадку їх неналежного надання або відсутності. Якщо у Вас є письмове підтвердження відсутності послуги з гарячого водопостачання протягом більше 6 годин – Ви маєте право звернутися з письмовою претензією в ЖЕК з вимогою про перерахування за надані послуги, або до суду з позовом про визнання дій ЖЕКу неправомірними.

Питання 2. Гість

Згідно припису компанії «Вода Донбасу» про повірку водоміру холодної води, я був переведений на споживання води згідно норм. Після придбання нового лічильника у абонентському відділі я був змушений заплатити за нові техумови, хоча у мене є проектне рішення на установку водомірного вузла. Компанія мотивує це тим, що я користувався водою згідно норм 5 місяців. Чи правомірні дії компанії?

Відповідь експерта

Згідно п. 15 Правил надання послуг з централізованого опалення, гарячого та холодного водопостачання та водовідведення, затверджених ПКМУ № 630 від 21.07.2005 року засіб вимірювальної техніки, який не пройшов періодичну повірку протягом одного місяця з дати закінчення міжповірочного інтервалу, є несправним, відтак втрачають чинність і технічні умови і проект на встановлення цього лічильника. Відтак, вимоги «Води Донбасу» є правомірними.

Питання 3. Гість

Як скласти протокол розбіжностей до типового договору з утримання будинку та прилеглої до нього території?

Відповідь експерта

Типовий договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій затверджено постановою КМУ №529 від 20.05.2009 року. Ви можете вимагати доповнити типовий договір наступними пунктами (якщо такі у ньому відсутні):

про періодичність і терміни виконання робіт, про кількісні і якісні показники, про відхилення показників, про припустимі параметри відхилення показників, а також про розміри зменшення платні у випадку відхилення від них;

про конкретний механізм фіксації ненадання послуг або надання їх не в повному обсязі тощо, у тому числі і про термін прибуття представника виконавця послуг за викликом споживача для складення та підписання акта-претензії споживача;

про конкретний механізм перерахунку розміру платні у разі ненадання послуг або надання їх не в повному обсязі.

Якщо Ваші пропозиції відповідають чинному законодавству, то комунальна служба зобов’язана їх підписати. Але якщо виконавець житлово-комунальних послуг не погоджується із Вашими обґрунтованими пропозиціями, то договір не може бути укладеним, і весь процес починається спочатку та триває до остаточного знаходження рішення, яке б задовольнило обидві сторони.

Якщо через місяць Ви не повернули виконавцю послуги підписаний Вами договір або в межах цього терміну невмотивовано відмовилися від підписання договору, то житлово-експлуатаційна чи комунальна організація може подати на Вас позов до суду «про примушення до укладення Договору».

Питання 4. Гість

Чи дозволяється замуровувати у стіни труби водовідведення?

Відповідь експерта    

Правилами користування системами  централізованого комунального водопостачання  та водовідведення в населених пунктах України категорично заборонено споживачам без відповідного технічного погодження з водопостачальною організацією здійснювати перепланування системи водовідведення та замуровувати в стіни стояки, вентилі, засувки, іншу запірну арматуру.

Читайте також: Водопостачання під прокурорським наглядом

Споживачі зобов’язані забезпечити доступ до мереж для ліквідації аварійної ситуації та зобов’язані не втручатися в цілісність запірної арматури.

Питання 5. Гість

Яким чином повинне проводитися прибирання прибудинкової території?

Відповідь експерта    

Виконавцем послуг з утримання будинків і прибудинкових територій є ЖЕКи. Згідно п. 3.5.1. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2005 № 76 прибирання майданчиків, садів, дворів, доріг, тротуарів, дворових і внутрішньоквартальних проїздів територій здійснюється двірниками.

Питання 6. Гість

За чий рахунок повинне здійснюватись встановлення підвищувального насосу у підвалі багатоквартирного будинку, якщо фактичний тиск не відповідає документації?

Відповідь експерта

Згідно ст. 10 Закону України «Про приватизацію житлового фонду» власники  квартир  багатоквартирних  будинків та житлових приміщень  у  гуртожитку  є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з   утриманням будинку і  прибудинкової території   відповідно   до   своєї  частки  у  майні  будинку  чи гуртожитках. Таким чином, саме мешканці приватизованих квартир у Вашому будинку повинні нести витрати на приведення в належний стан технічного обладнання, в даному випадку, забезпечення нормального функціонування системи водопостачання.

Питання 7. Гість

Чи повинен ЖЕК відремонтувати водяний стояк який відпрацював свій строк експлуатації?

Відповідь експерта

Відповідно до Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу №150 від 10.08.2004 року, ЖЕК зобов’язаний здійснювати часткову заміну внутрішніх інженерних мереж водопостачання та водовідведення в обсязі, що не перевищує 10% загальної її довжини (поточний ремонт). Що стосується повної заміни стояку (капітального ремонту), то фінансування такого ремонту здійснюють виключно органи місцевого самоврядування в межах наявних коштів в міському бюджеті.

Питання 8. Гість

У неприватизованій квартирі було зареєстровано дві особи. У 2011 році наймач помер, залишається неповнолітня дитина. Як бути з боргом, який накопичився з 2009 року? Чи повинен ЖЕК списати борг по водопостачанню та утриманню житла з 2009 по 2011 рік, та які потрібні для цього документи?

Відповідь експерта

Згідно Податкового кодексу України, заборгованість фізичної особи, яка померла і не має спадкоємців – це безнадійна заборгованість, яка може бути списана кредитором, в даному випадку ЖЕКом за наказом керівника ЖЕКу. Раджу Вам звернутися із заявою до керівника ЖЕКу про списання заборгованості, до якої необхідно додати свідоцтво про смерть боржника, свідоцтво про народження дитини, довідку про склад родини.

Питання 9. Гість

03.03.2012 згідно Наказу №96/145 втратив чинність Наказ №57/112 «Про затвердження тимчасових правил обліку відпускання і споживання теплової енергії». Яким документом потрібно користуватися зараз?

Відповідь експерта    

На даний час відносини споживання теплової енергії регулюються Законом України «Про теплопостачання», ПКМУ №1198 від 03.10.2007 року «Про затвердження Правил користування тепловою енергією».

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)