ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: тарифні гойдалки та тіні майбутніх мільярдів

Підсумки тижня: тарифні гойдалки та тіні майбутніх мільярдів

Минулий тиждень у сфері ЖКГ ознаменувався тим, що українцям вкотре нагадали про необґрунтованість тарифів та можливість їхнього підвищення. Разом із тим, почали надходити перші звістки з «іпотечних» фронтів...

Минулий тиждень у сфері ЖКГ ознаменувався тим, що українцям вкотре нагадали про необґрунтованість тарифів та можливість їхнього підвищення. Разом із тим, почали надходити перші звістки з «іпотечних» фронтів...

Зокрема, у понеділок стало відомо, що заступник голови правління Державної іпотечної установи Андрій Камуз побував на відкритті 16-поверхового житлового будинку в центрі Донецька. За словами Андрія Камуза, відповідно до завдань Уряду, поставлених в 2011 році, ДІУ профінансувала 26 подібних об'єктів, в 11 з яких вже заселяються люди. Розуміючи, що не кожна сім'я сьогодні може придбати таку квартиру, Андрій Камуз підкреслив, що на виконання програми соціального захисту Урядом розроблений комплекс заходів, що дозволить людям на 10-15 років отримувати іпотечні кредити за найнижчими відсотковими ставками.

Цього ж дня уряд подав до Верховної Ради законопроект № 10451, яким пропонує замінити принцип стягування податків з житлової площі нерухомості на оподаткування. Справляння податку тільки з житлової площі, на думку уряду, не відповідає принципу соціальної справедливості, який є основою податкового законодавства України. Податковим кодексом передбачається введення податку на нерухомість з 1 липня 2012 року.
 
Також надійшла інформація, що в Україні планується перевести всі комунальні тарифи на економічно обґрунтований рівень до кінця 2012 року. Про це заявив голова Національної комісії з регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг) Валерій Саратов. За його словами, розрахунки комісії показують, що сьогодні в середньому по Україні чинні тарифи на воду покривають 70% собівартості, по теплу - 75%. Саратов відзначив, що це пов'язано, насамперед, з тим, що ростуть складові тарифу. «Для розуміння, структура тарифу наступна. У виробництві тепла до 65% складають витрати компаній на газ, 8-10% - на електроенергію, до 20% - зарплата, на інші витрати (ремонти, амортизація, паливно-мастильні матеріали і так далі) доводиться близько 10%», - пояснив він.
 
Наступного дня стало відомо, що в Україні на регіональному рівні підготовлено 1708 проектів з модернізації та розвитку підприємств сфери ЖКГ, які потребують фінансування на загальну суму близько 13 млрд грн. Про це заявив Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк під час I Практичної конференції «Модернізація житлово-комунального господарства України на основі механізмів державно-приватного партнерства», яка проходить сьогодні в м. Суми, за підтримки компанії Conference House. За словами держчиновника, ці проекти готуються відповідно до міжнародних стандартів енергоефективності та призначені для фінансування за рахунок коштів ЄБРР та Світового банку.
 
А Перший віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський під час конференції «Впровадження угоди мерів як шлях до енергетичної безпеки України» у Черкасах заявив, що уряд не ініціюватиме підвищення тарифів на комунальні послуги найближчим часом. «Уряд буде дуже обережним в питанні підвищення тарифів. Наразі мова про таке підвищення не йде. Це ми задекларували вже досить давно. І навіть на переговорах з МВФ я завжди говорю, що Уряд спочатку знайде модель соціальної адресної допомоги, і тільки після цього зможе говорити про поступове підвищення тарифів», - наголосив В.Хорошковський.
 
У середу, 16 травня, стало відомо, що Кабінет Міністрів України виділив 1 млрд грн на вирішення низки проблем у житлово-комунальній сфері, серед яких ремонт ліфтового господарства, придворових ділянок, підвальних приміщень та іншого. Про це повідомив народний депутат України, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. «Щороку уряд виділяє певну суму на ремонт ліфтового господарства. На жаль, воно знаходиться в такому стані, що виходять чергові (ліфти) з ладу і потребує ремонту, і не тільки ліфтове господарство. Вимагають ремонту дахи.., під'їзди, вимагають ремонту розвідні мережі в будинках, підвальні приміщення, придворові ділянки. На ці всі справи зараз виділяється урядом більше 1 млрд грн», - сказав Олександр Єфремов.
 
У четвер народні депутати України проголосували за зняття з розгляду проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» (щодо модернізації, реконструкції та будівництва обєктів у сфері теплопостачання)», який мав розглядатися у повторному другому читанні. За це рішення проголосували 252 народних депутати. Як зазначив представник перламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ігор Глущенко, комітет пропонував зняти з розгляду цей законопроект, оскільки він втратив актуальність.
 
Разом з тим, на даний час у Київській області не добудовано близько 450 об'єктів житлового будівництва, внаслідок чого громадяни позбавлені права на отримання свого житла. За втручання прокуратури вживаються заходи щодо усунення порушень в діяльності контролюючих органів, забудовників, поновлення законних прав громадян та відшкодування завданих збитків.
 

А от у п’ятницю стало відомо, що уряд планує виділяти щорічно 8-9 млрд грн на державне іпотечне кредитування. Про це під час години запитань до уряду заявив віце-прем'єр-міністр, мінстр соціальної політики Сергій Тігіпко. «Ми плануємо, що ці кошти будуть виділятися для побудови 30-35 тис. квартир. На сьогоднішній день вже подано більше 1 тис. заявок на отримання таких кредитів у дванадцяти областях України, і всі ці заявки вже передано до «Ощадбанку України», - сказав пан Тігіпко. 

 

Отже, з усього вищезгаданого можна зробити висновок, що мільярдів у державі достатньо. Принаймні для того, щоб на папері пообіцяти суттєві зрушення. А от що зрушить, коли і куди – покаже час...

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (1)
Владимир1
21 Травня 2012 p. 14:24
Смысл повышения тарифов четко означил чиновник:сегодня в среднем по Украине действующие тарифы на воду покрывают 70% себестоимости, по теплу - 75%. Это связано с тем, что растут составляющие тарифа. «Для понимания, структура тарифа следующая. В производстве тепла до 65% составляют расходы компаний на газ, 8-10% - на электроэнергию, до 20% - зарплата, на прочие расходы (ремонты, амортизация, горюче-смазочные материалы и т.д.) приходится около 10%»,ну?Смысл поняли?Не сырье,а составляющие причина роста тарифа.То есть,днепровская вода вроде как и остается в ценовых рамках,а вот расходы монополиста(перечислены)оказывается головная боль потребителя...Дожили,блин.Давай я расскажу тому же монополисту,что получаю я 1300,семья полуголодная ходит,а мне ломят тарифы выше европейских!Лучше бы криком кричали: почему у нас самые низкие зарплаты в мире!А так им и тазик со сливочным маслом под ноги поставь,прибыль же любой ценой,кто там о людях думает...