ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: «болючі» тарифи та «останній подих» перед Євро

Підсумки тижня: «болючі» тарифи та «останній подих» перед Євро

Промайнув ще один робочий тиждень, як один день, як одна коротка мить спалаху фейєрверку. Так-так, саме фейєрверку, ви не помилилися, адже життя в країні ЖКГ цієї неділі було схоже саме на розрив салюту: святкового чи ні – судіть самі.

Промайнув ще один робочий тиждень, як один день, як одна коротка мить спалаху фейєрверку. Так-так, саме фейєрверку, ви не помилилися, адже життя в країні ЖКГ цієї неділі було схоже саме на розрив салюту: святкового чи ні – судіть самі. 

Увесь час іскрило дрібними «helpaми» і «sosами» з різних куточків України: десь знеструмили вулиці, вимкнули воду, припинили постачання газу, прорвало каналізацію, зупинилися тролейбуси тощо. Усукупності - страшні речі, направду, але для нас, «жителів країни, що стрімко розвивається»,  вони вже стали звичними, як перевірка пляжів у цей період, звітування про готовність до опалювального сезону чи вивезення сміття. «Таке життє!» - сказали б найзатятіші циніки, але подекуди дійсно шкварило і вибухало не так, як зазвичай. 

Головними тижневими подіями стали питання навколо тарифів паливно-енергетичного комплексу та підведення підсумків Євро-2012, яке, за іронією, ще не відбулося, але вже достатньо наслідило. 

Так, в понеділок, 28 травня, була проведена оцінка запасів природного та нетрадиційного газу. В рамках презентації спеціального дослідження «Природний газ та енергетичне майбутнє України» Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко наголосив, що Україна має намір значно збільшити власний видобуток енергоресурсів та продовжувати дослідження запасів сировини, проте освоєння родовищ вуглеводнів, зокрема сланцевого газу, потребує значних капіталовкладень у розвідку та видобуток, тому ми запрошуємо до співпраці закордонних інвесторів. 

Буквально за кілька годин того ж дня, ніби грім серед ясного неба, місія МФВ вказала на низку невирішених Україною питань щодо підвищення тарифів на газ. Зокрема, голова місії Кріс Джарвіс заявив, що підвищення тарифів на газ та опалення для населення є важливою складовою досягнення енергетичної незалежності і рекомендував уряду здійснити одразу істотне підвищення і й надалі проводити регулярні, аби не дотувати тих, хто використовує багато газу. 

Читайте також: Від газу до слів

Крім того, у понеділок було врегульовано питання перерозподілу державних коштів, визначених на 2012 рік для фінансування будівництва, реконструкції та капітального ремонту за європейськими стандартами автомобільних доріг загального користування та доріг, задіяних до підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. 

А у вівторок, 29 травня, посадовці підрахували, що підготовка інфраструктури до Євро-2012, передбачена відповідною державною програмою на 2008-2012 роки, коштувала Україні близько 108 млрд грн, з яких 47 млрд грн, - державні кошти. 

У рамках програми було побудовано три стадіони в Києві, Харкові і Львові, реконструйовано аеропорти, тренувальні бази в Львівській, Київській і Донецькій областях, реконструйовано автодороги на маршрутах Євро-2012,  побудовано і реконструйовано 44 готелі на 4 465 номерів, відремонтовано 24 гуртожитки на 11 тисяч місць. Так і хочеться сказати: «Можемо ж, коли хочемо!». Але як бути далі? – на це питання відповів у четверг Прем’єр-міністр України Микола Азаров, запевнивши, що по завершенню футбольного чемпіонату «Євро-2012» перепочинку у відновленні інфраструктури об'єктів не буде. 

Прем’єр також наголосив, що в рамках підготовки до «Євро» в 2012 році було реконструйовано близько 3 тис. км доріг, але вся країна на собі це не відчула, оскільки сьогодні в Україны 70 тис. км доріг «і для того, щоб стати єврокраїною по якості доріг, треба будувати 20 років, нарощуючи темпи будівництва». 

Читайте також: «Євро-2012»: гроші на вітер

У цей день стало відомо, що Україна втратила на перевитраті енергоресурсів близько 17 млрд дол і тому досить актуальним є питання енергоефективності та енергозбереження, про це заявив голова державного агентства з енергоефективності і енергозбереження Микола Пашкевич. 

Як наслідок, вже в четверг НКРЕ розглянула питання додержання норм законодавства при забезпеченні споживачів природним газом та причини незадовільного стану розрахунків за нього і підвищила роздрібні тарифи на електроенергію для споживачів енергопостачальних компаній (крім населення) на 1,32-1,25% до 74,37-94,67 коп/кВт.год (без ПДВ) на червень. Про це говориться в постанові НКРЕ №671 від 25 травня. Таким чином, роздрібні тарифи для споживачів першого класу напруги склали 74,37 коп/кВт.год, для споживачів 2 класу - 94,67 коп/кВт.год. 

Одночасно з цим рішенням голова Державного агентства з енергоефективності і енергозбереження України Микола Пашкевич заявив, що в нашій державі стрімко розвивається альтернативна енергетика: наразі в цій галузі в будівництві сонячних електростанцій вже 70 об'єктів і 60 суб'єктів господарської діяльності, які отримують «зелений тариф». За його словами, подібне будівництво планується по всій Україні, а тому зелений тариф у перспективі повинен стати конкурентоздатним з тарифом традиційної енергетики. І хто знає, можливо, питання тарифів щодо використання електроенергії знову переглядатиметься?!

Проте добре обмізкувавши, вже в середу, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко дав відповідь: високі ціни на імпортний газ - загроза енергетичної безпеки держави. За його словами, Україна активно реалізує політику, спрямовану на підвищення енергоефективності й диверсифікації шляхів та джерел поставок енергетичних ресурсів. 

Також у середу, ми стали свідками масштабної газифікації в 16 населених пунктах Кам'янець-Подільського району Хмельницької області, а в п’ятницю Юрій Бойко додав, що переговори щодо перегляду ціни газу тривають.  

Питання ж енергоефективності і енергозбереження цього тижня мало зовсім інших характер. 

Читайте також: Енергоефективність в кредитних руках

Останній тиждень травня, початок євро-літа, звичайно, усі українці обговорюють Євро-2012, і посадовці не виняток, мабуть, якраз навпаки – ця подія їх цікавить майже з такою ж силою, як і зниження чи підвищення тарифів у паливно-енергетичному комплексі, адже для України проведення чемпіонату з футболу не просто шанс нагадати про себе усьому світу, але й можливість економічного пожвавлення. Та це перспективи, цього тижня чиновники звітували про проведені роботи і витрати.

Як виняток, варто згадати і закарбувати у своїй пам’яті ще одну мить – родзинку подієвого тижня ЖКГ: у п’ятницю експерти Мінрегіону засвідчили, що сума мінімального щомісячного доходу сім’ї, а також платежі за кредитом є цілком доступними і за програмою здешевлення іпотеки за квартиру площею 40 кв м у Києві позичальник реально буде сплачувати щомісяця менше 3 тисяч гривень. 

Для сім'ї із двох людей, які проживають у Києві, квартира площею 40 кв м при перевищенні на 25% граничної ціни квадратного метра (гранична для Києва – 7 тис. грн), буде коштувати 350 тис. грн. Максимальна сума першого внеску (25% від вартості квартири) становитиме близько 90 тис. грн (87,5 тис. грн).

Отже, можна з упевненістю константувати - промайнув ще один робочий тиждень, як один день, як одна коротка мить спалаху фейєрверку. Святкового чи ні? – судіть самі.

 
Коментарі (0)