ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: Газовий компас та податкова карта України

Підсумки тижня: Газовий компас та податкова карта України

Тиждень, що минув, виявився доволі далекоглядним в плані рішень та ініціатив у сфері ЖКГ країни. Очевидно, що держава потроху підбиває підсумки зробленого за нинішній рік, та готує грунт для діяльності у наступному 2013 році

Актуальним, та подекуди й проблемним, залишалось питання теплопостачання окремих регіонів та міст країни. Ще більшої динаміки набули події у газовій сфері. Конкретні рішення, що безпосередньо стосуються ЖКГ, було прийнято й у сфері оподаткування. Деякі підсумки були підбиті у транспортному секторі країни.

Понеділок 12 листопада розпочався доволі успішно для співласників багатоквартирних будинків, у Донецьку та Луцьку відбулося підписання перших угод про надання пільгових кредитів об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Зокрема, на Волині перші угоди про пільгове кредитування укладено на суму понад 3,5 млн грн.

Завдяки даним коштам, ОСББ зможуть провести утеплення будинків, модернізувати системи опалення, замінити ліфти. Найближчим часом пільгові кредити отримають ще чотири організації у різних містах країни.

Проте, якщо ОСББ ще встигли отримати інвестиції у розвиток власних домівок, то загалом держава припинила бюджетне фінансування інвестиційних проектів у сфері ЖКГ. Однак, варто зазначити, що підписаний Президентом закон передбачає призупинення бюджетного фінансування лише до кінця поточного року.

Покращує ситуацію з інвестиціями у сферу ЖКГ рішення Світового Банку надати 1 млн дол на розробку техніко-економічного обгрунтування для модернізації систем централізованого теплопостачання відібраних комунальних підприємств країни. В подальшому підприємства стануть учасниками нового, спільного зі Світовим Банком, інвестиційного проекту з модернізації централізованого теплопостачання.

Також у понеділок стало відомо, що у Сімферополі розпочався опалювальний сезон та жителі міста нарешті отримали довгоочікуване тепло. Нагадаємо, що Крим це єдиний регіон, в якому опалювальний сезон розпочався найпізніше. Спочатку це було зумовлено температурними показниками, які дозволяли відстрочити теплопостачання, та згодом виявилось, що численні аварії теж мали місце у запізнілому теплопостачанні будинків кримської столиці.

Проте, на тижні виявилось, що ситуація з теплопостачанням стабілізувалась, та станом на 14 листопада опалювалось 97% житлового фонду міста.

Того ж дня генеральний директор АП «Кримтеплокомуненерго» Сергій Заєць повідомив, що підприємство, аби покривати власні витрати, має намір вести додаткові тарифи для квартир з індивідуальним опаленням. Дане рішення мотивовано тим, що стояки в під'їздах опалюються централізовано, та не існує ізоляції внутрішньобудинкових стін, тому люди продовжують користуються послугами підприємства.

Конкретні проблеми з переходом від центрального на індивідуальне опалення виникли на Житомирщині. Так у місті Овруч Житомирської області влада вирішила відмовитися від центрального опалення відключивши міські котельні, в результаті чого близько 500 родин залишилися без тепла.

Читайте також: Харківщина планує відмовитись від відомчих котелень

Наразі місцева влада пропонує мізерні дотації у розмірі 1,5 тис. грн матеріальної допомоги, проте, для того, аби перейти на індивідуальне опалення потрібно, як мінімум, 15 тис грн. 

Проблеми з теплопостачанням відчули на собі і жителі Борисполя. 15 листопада стало відомо, що більшість житлових будинків міста відключені від опалення та гарячого водопостачання.

ПАТ «Київоблгаз» за перевищення ліміту відключив подачу газу на 16 із 19 котелень Борисполя. На підприємтсві дану ситуацію коментувати відмовилися та не назвали дату, коли місту повернуть тепло і гарячу воду.

На тижні нововведення у сфері ЖКГ надійшли від Верховної Ради. Стало відомо, що головний законодавчий орган країни переніс набуття чинності ст. 265 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» Податкового кодексу на 1 січня 2013 року. Відтак, у наступному році сплачувати податок до держбюджету доведеться власникам квартир з житлоплощею більше 120 квадратних метрів і будинків більше 250 квадратних метрів.

За даними Державної податкової служби, ставка збору становитиме 1-2,7% від мінімальної зарплати за квадратний метр.

Важливим є й той факт, що парламент уже прийняв закон, який скасовує розмежування загальної та житлової площі для нарахування податку на нерухомість. Це означає, що платити доведеться не за житлову, а за загальну площу нерухомості.

Отож, якщо для власників великих квартир ситуація стала більш жорсткою, то для молодих людей, які лише збираються придбати житло, навпаки відкрились більш ясні горизонти. А саме, Віктор Янукович заявив, що програма з будівництва молодіжного житла стане більш ефективною, якщо реалізовуватиметься у рамках Державної цільової програми «Доступне житло». Також Президент додав, що в разі таких змін програма молодіжного будівництва «відпаде сама по собі».

Нововведення у сфері оподаткування торкнулися не лише житла. У середу 14 листопада стало відомо, що парламент має намір ввести екологічний податок для виробників електроенергії на ТЕС і ТЕЦ.

Примітно, що за словами авторів законопроекту, введення нових фіскальних санкцій для виробників електроенергії має поліпшити їх фінансовий стан. У Раді переконані, що наповнення спецфонду держбюджету екологічним збором, дозволить державі перераховувати кошти на оновлення застарілого обладнання енергетичних підприємств.

Продовжували динамічно розвиватись події у газовій сфері країни. Зокрема, переговори між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» стають більш жорсткими та ультимативними. Стало відомо, що у наступному році Україна має намір ще більше скоротити імпорт газу з Росії - до обсягу близько 20 млрд куб. м. Паралельно, близько 5 млрд куб.м. планується купити за реверсною схемою у Німеччини.

Також у компанії повідомили, що у наступному році «Нафтогаз» планує збільшити закупівлі німецького газу до 12 млрд куб. м. Поки що договір з німецькою компанією RWE Supply & Trading передбачає постачання 1,4 млрд куб. м газу до закінчення поточного року.

Нагадаємо, що вартість природного газу, отриманого Україною з Німеччини, становить близько 380-390 дол/тис куб. м. Натомість, в четвертому кварталі поточного року ціна російського газу зросла ще на 6 дол, - і склала 432 дол/тис. куб. м. Таким чином, в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості підрахували, що економія «Нафтогазу» може сягнути 1,7 млрд дол на рік.

Під кінець тижня 16 листопада стала відомою дата початку будівництва LNG-терміналу. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що реалізація проекту розпочнеться 26 листопада. Будівництво плавучої установки для регазифікації і зберігання газу, планується завершити у 2015 році. Це дозволить Україні закуповувати за значно нижчими цінами до 5 млрд куб. м газу на рік.

Потенційними постачальниками скрапленого газу до України визначено Єгипет, Алжир, Нігерію, Катар, Азербайджан та Туркменістан.

Читайте також: Україна може стати експортером газу

Що стосується актуальних подій у сфері ЖКГ столиці, то стало відомо, що реконструкція Поштової площі, яка неодноразово спричиняла численні аварії, цього разу може викликати зсув на схилі під Володимирським узвозом. Причиною цьому стало забивання паль на Поштовій площі, через яке було перекрито рух водостоків, які виводили воду зі схилів у Дніпро. Накопичення зайвої води й призвело до сповзання грунтів і підтоплення станції метро «Поштова площа».

На тижні Київська міська державна адміністрація за підсумками осіннього місячника з благоустрою склала рейтинг найкращих та найгірших районів міста. Печерський район став кращим у столиці. На другому місці опинився Оболонський район, третє розділили між собою Шевченківський, Солом'янський та Дарницький райони, четверте місце зайняв Голосіївський. П'яту позицію в рейтингу розділили Святошинський та Дніпровський, на передостанньому місці - Деснянський, аутсайдером став Подільський район.

Нагадаємо, що у Києві й досі активно тривають роботи з очищення території міста від незаконно встановлених малих архітектурних форм. Наразі особлива увагу приділяється демонтажу незаконно розміщених об’єктів сезонної торгівлі. За останні два тижні у столиці демонтовано близько 200 таких об’єктів.

У п’ятницю 16 листопада, зовсім не тижневе, а більш глобальне підбиття підсумків відбулось у транспортній сфері країни. Зокрема, стало відомо,що Фахівці «Укрзалізниці» завершують роботу над новим графіком руху поїздів міждержавного сполучення 2012-2013 року. Та разом з тим у компанії скаржаться, що вже у наступному році «Укрзалізниця» не зможе повністю задовольнити потреби громадян у перевезеннях залізничним транспортом.

Наразі загальна потреба країни у перевезенні пасажирів залізничним транспортом крім приміського сполучення складає близько 60 млн чол. на рік. У результаті невиділення коштів з державного бюджету на оновлення пасажирського рухомого складу, можливості залізниці до перевезення пасажирів впродовж найближчих п’яти років скоротяться до 40 млн пасажирів.

Отож, у подіях минулого тижня дедалі частіше почали звучати месиджі про конкретні перспективи, щодо життя країни у 2013 році, це й не дивно державні мужі підбивають підсумки усього зробленого та будують стратегії щодо подальшої діяльності, як виявилося сфера ЖКГ у цьому аж ніяк не виняток.

 
Коментарі (0)