ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: газові перипетії на тлі бюджетного дерибану

Підсумки тижня: газові перипетії на тлі бюджетного дерибану

В сфері ЖКГ звітують про готовність зношених тепломереж, а «народні» мужі визначаються з болючою темою газу, а саме, як модернізувати українську ГТС та «видурити» приємну ціну у наших сусідів.

З кожним днем Україна наближується до зими, а отже і до початку опалювального сезону.

В сфері ЖКГ звітують про готовність зношених тепломереж, а «народні» мужі визначаються з болючою темою газу, а саме, як модернізувати українську ГТС та «видурити» приємну ціну у наших сусідів. Залишається невідомим тільки те, скільки ж отримало комунальне господарство бюджетних грошей на 2013 рік. 

Отже, інформаційний простір понеділка, 10 вересня, розпочався з новини про те, що Прем'єр-міністр України Микола Азаров у статті для німецької газети «Франкфуртер альгемайне» заявив, що модернізація української газотранспортної системи обійдеться в 4,5 млрд євро. За його словами українська ГТС вимагає капітальної модернізації. Саме тому Уряд пропонує передати управління ГТС міжнародному консорціуму в складі України, Росії та Євросоюзу, який би забезпечував її прозоре і справедливе адміністрування, зайнявся б її модернізацією. 

Цього ж дня «розговорилася» й державна архітектурно-будівельна інспекція. Так,стало відомом, що за 8 місяців поточного року спрощенням системи введення в експлуатацію самовільно побудованих індивідуальних житлових будинків та об’єктів І-ІІ категорій складності скористалися 27 335 українських сімей, у той час, коли за 2011 рік – 17 115 будинків було введено в експлуатацію за таким порядком.  

Читайте також: Опалювальний сезон: зігріє чи «нагріє» Україну

Інформаційний простір вівторка, 11 вересня, розпочався з новини про те, що на весь комплекс заходів, пов’язаних із забезпеченням нормальної роботи колійного господарства залізниць України в осінньо-зимовий період «Укрзалізницею» виділено більш 2,6 млрд грн.

Зокрема, прес-служба відзвітувала, що основними напрямками підготовки були: забезпечення безпеки руху, робота стрілочних переводів в умовах обмерзання та снігових заносів, контроль за якістю колій і рейок. 

Тим часом, у ФДМУ продовжилася «газова» епопея облгазів. Так, на конкурсі з продажу 26% акцій ПАТ «Лубнигаз» знову ж таки перемогла компанія Дмитра Фірташа. При початковій ціні 330 тис. грн, пакет акцій ПАТ «Лубнигаз» був проданий за 5,06 млн грн. Торги тривали понад 1,5 години. У ході торгів було зроблено 512 кроків. Це рекордне перевищення ціни в історії продажу пакетів акцій на конкурсах.  

Крім того, у вівторок, Президент України Віктор Янукович заявив, що під час наради з питань розвитку реального сектору ухвалено рішення побудувати в Україні 5 заводів із переробки вітчизняного вугілля в газ.

Зокрема, він дав доручення Кабінету Міністрів і Міністру енергетики визначити, на яких територіях буде розміщено ці заводи. 3,5 млрд доларів інвестицій для цього готові. Перше фінансування почнеться в 2012 році. 

Середа, 12 вересня, відзначилася насамперед тим, що під час засідання Кабінету Міністрів, на якому був прийнятий Державний бюджет на 2013 рік, Прем'єр-міністр Микола Азаров характеризуючи основні положення проекту бюджету на наступний рік, акцентував на продовженні реалізації ініційованого Главою держави проекту із здешевлення вартості кредитів длязабезпечення доступним житлом громадян. За його словами у бюджеті 2013 року передбачено на доступне житло 1 млрд гривень.  

Читайте також: Приватизація теплоенергетики: без права на помилку

Цього ж дня ФДМУ знову проводив конкурс з продажу 26% акцій ПАТ «Кременчукгаз». Ціна продажу пакета склала 21,7 млн грн, що в 3,24 рази більше за початкову вартість пакета. Переможцем конкурсу стало ТОВ «Група компаний «Содружество». 

У четвер, 13 вересня, Віце-прем'єр-міністр, Міністр інфраструктури Борис Колесніков заявив, що компанії, що займаються будівництвом автодоріг, повинні отримати податкові пільги. Він пообіцяв підняти в уряді питання про звільнення підприємств цього сектора від податку на прибуток строком на десять років. 

У цей день, під час селекторної наради з керівниками регіонів міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк повідомив, що бюджетний запит міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства на 2013 рік становить 41 млрд грн.

Крім того, цього ж дня українцям стала відома ціна російського газу. Так,  за словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойко, середньозважена ціна газу, який купується«Нафтогазом» за контактом з «Газпромом», в четвертому кварталі 2012 року складе 432 долари за тисячу кубометрів. На четвертий квартал - 432 долари. 

Інформаційний простір п’ятниці, 14 вересня, розпочався з новини знову ж таки про ціну на газ. Так, за словами Миколи Азарова, умова про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та газ для населення в рамках співпраці з МВФ за програмою stand-by неприйнятна для України. 

Також, 14 вересня, ознаменувалося й тим, що відповідно до фінансового плану залізниць України на 2012 рік загальна сума доходів Укрзалізниці від звичайної діяльності у 2012 році планується у сумі 57,2 млрд грн. У тому числі доходи від перевезень передбачені в сумі 48,1 млрд грн (від перевезень вантажів – 41,7 млрд  грн, пасажирів – 6,4 млрд грн), інші доходи – 9,1 млрд грн. 

Читайте також: Газова галузь розлучається з монополією

А тим часом, у приміщенні Фонду державного майна знову продавали облгаз. На цей раз на конкурс були виставлені 22,059% акцій ПАТ «Вінницягаз»  за ціною 3 млн грн, що на 1,5 млн грн більше за початкову вартість пакета. Вона складала 1,5 млн грн. 

15 вересня під час виступу на Ялтинській щорічній зустрічі YES Президент Віктор Янукович повідомив, що Україна у питанні експлуатації своєї газотранспортної системи розглядає й інші шляхи, крім створення консорціуму.

За його словами, для України залишається пріоритетом створення спільно з Росією та іншими партнерами консорціуму з експлуатації, модернізації та розвитку української газотранспортної системи. 

Також, у суботу, на зустрічі YES, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що Україна протягом місяця завершить оцінку газотранспортної системи (ГТС). За словами Міністра, закінчується процес оцінки газотранспортної системи України, яка триватиме ще приблизно 3-4 тижні. 

Крім того, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що заводи з газифікації вугілля планують побудувати в Донецькій, Луганській (кам'яне вугілля) та Кіровоградській (буре вугілля) областях. 

Отже, підсумовуючи події минулого тижня, будемо сподіватися що «газовий» каламбур наших чиновників не вплине на газові тарифи і українці вчасно отримають тепло в своїх оселях.

 
Коментарі (0)