ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: комунальний прорив ВР та газовий наклеп Росії

Підсумки тижня: комунальний прорив ВР та газовий наклеп Росії

Минулий тиждень ознаменувався для України насамперед невплінною працею ВР, а саме: народні обранці все ж таки прийняли з другої спроби законопроект «Про житлово-комунальні послуги» та знову ж таки залишається наболілим питання ціни на газ для України.

Так, ранок понеділка 20 лютого розочався для «У.К.» з новини про те, що «Газпром» згоден понизити ціну на газ для України на 10%. Офіційно ініціативу російського Міненерго в українському міністерстві і НАК «Нафтогаз України» не коментували. Проте, за словами джерела в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості, переговори можуть поновитися.

 
Також, в цей день, під час зустрічі з представниками провідних вітчизняних та закордонних «мозкових центрів» Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк заявив, що Мінрегіон використовуватиме надбання міжнародних експертів. Україна повинна використати увесь досвід напрацьований експертами, зокрема, міжнародними, у галузі розвитку регіонального розвитку та місцевого самоврядування.
 
В той час, стало відомо, що Кабінет Міністрів України затвердив стартову ціну ПАТ «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго». Розпорядженням були затверджені умови приватизації держпакету акцій обленерго. Чистий прибуток ВАТ «ЕК «Дніпрообленерго» за 9 місяців 2011 р. знизився на 65,9% - до 42,9 млн грн.
 
Також, у понеділок, Україну з офіційним візитом відвідав голова Державної Думи Федеральних Зборів РФ Сергій Наришкін. Під час цієї зустрічі прем’єр-міністр України Микола Азаров відзначив, що Україна докладе максимум зусиль для того, щоб прийняти, перш за все, взаємовигідний варіант вирішення газовогоо завдання, взаємоприйнятний варіант.
 
У вівторок, 21 лютого, радник Президента України Анатолій Кінах повідомив, що недовиконання попередньої програми співпраці зі Світовим банком і призвело до зменшення суми кредитування української економіки. А тому нині слід підсилити адміністрування програм, координації структур виконавчої влади та представників Світового банку, посилити персональну відповідальність урядовців тощо.
 
Тим часом, на засіданні Ради регіонів Президент Віктор Янукович заявив, що вимагає, щоб до кінця цього року тарифи на житлово-комунальні послуги було приведено у відповідність до економічно обґрунтованого рівня. Він зазначив, що необхідно створити механізми і знайти кошти для оновлення комунальної інфраструктури.
 
Крім того, Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики рекомендував уряду розглянути и прийняти  в першому читанні законопроект № 9457 від 14.11.2011 «Про внесення змін до Закону України «Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки». Програмою передбачається капітальний ремонт, модернізація, заміна ліфтового обладнання та систем диспетчеризації. Фінансування перерахованих заходів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.
 
Також, вівторок ознаменувався й тим, що Верховна Рада з другої спроби прийняла у першому читанні законопроект «Про житлово-комунальні послуги». Прийняття цього законопроекту дозволить забезпечити надання комунальних послуг споживачам на рівних умовах. Крім того, на думку парламентарія, цей законопроект дозволить уникнути монополії в питанні надання житлово-комунальних послуг.
 
Інформаційний простір середи, 22 лютого, розпочався з новини про те, що в Україні буде розроблено механізм кредитування ОСББ. Так, у Львові було підписано Договір про співробітництво між Міжнародною Фінансовою Корпорацією (МФК) та «Кредобанком».
 
ПАТ «Кредобанк» уперше в Україні планує запустити такий унікальний банківський продукт як кредитування ОСББ. Саме співпраця із МФК дає змогу якомога ґрунтовніше вивчити потреби цього сегменту ринку та запропонувати прогресивні рішення. Хочемо зазначити, що цей продукт буде носити соціальний характер.
 
В цей день, під час відкриття засідання уряду, Прем’єр-міністр України Микола Азаров проінформував, що близько 80% жилого фонду України потребує утеплення. Крім того, очільник Кабміну зазначив, що по всій країні необхідно проводити заміну тепломереж і водогонів, модернізацію котелень.
 
А віце-прем’єр-міністр – міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час брифінгу заявив, що основною проблемою в переговорах між Україною та Міжнародним валютним фондом є питання підвищення комунальних тарифів для населення. За його словами, позиції МВФ щодо тарифів залишаються жорсткими.
 
У середу, 22 лютого, прийшла звістка й про те, що глава «Газпрому» Олексій Міллер в ході зустрічі з президентом РФ Д.Медвєдєвим звинуватив Україну у несанкціонованому відборі газу. В свою чергу, Дмитро Медведєв доручив «Газпрому» розібратися з ситуацією навколо несанкціонованого відбору Україною російського газу.
 
Також, в цей день, перший заступник генерального директора Укрзалізниці Сергій Болоболін заявив, що на «Укрзалізницю» очікує три етапи реформування. Для того, щоб почати оновлення основних фондів, Укрзалізниці на найближчі 20 років, враховуючи всі можливі джерела (а це близько 50 млрд грн) необхідно 100 млрд грн. На його думку, процес реформування дозволить залучити інвестиції як міжнародних фінансових структур, банків, так і приватних корпорацій.
 
Четвер, 23 лютого, відзначився насамперед тим, що Житомир отримав 5 млн євро на енергоефективність у рамках Східноєвропейського Партнерства у сфері енергоефективності та екології. Цей грант є доповненням кредиту в розмірі до 10 млн євро, який ЄБРР надав для фінансування пріоритетних інвестицій, спрямованих на зменшення енерговитрат, зниження споживання газу та електроенергії, а також покращення якості муніципальної системи постачання тепла й гарячої води в м. Житомир.
 
Крім того, в цей день директор Департаменту розвитку відновлюваної енергетики Агентства з енергоефективності та енергозбереження Олексій Шерстюк  повідомив, що на сьогодні відпрацьовуються питання щодо заміщення природного газу альтернативними видами палива – такими як виробництво паливних елементів із біомаси рослинного походження і деревини.
 
А в той час, Верховна Рада уже втретє зняла з порядку денного законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку» (№8474). Цим законопроектом, відповідно до пояснювальної записки, зокрема передбачалося врегулювати питання самостійного забезпечення об'єднанням своїх потреб в утриманні й експлуатації будинку, а також стосунків з виробниками і виконавцями житлово-комунальних послуг.
 
Кінець робочого тижня видався складним насамперед для Верховної Ради. Так, народні обранці не змогли прийняти закон про реформування нафтогазового копмлексу, який включено до порядку денного через блокування роботи опозиції. В свою чергу, під час брифінгу у ВР В.Литвин заявив, що закон про реформування нафтогазового копмлексу, який включено до порядку денного і проти прийняття якого виступає опозиція, насправді не передбачає приватизацію газотранспортної системи.
 
У п’ятницю, 24 лютого, голова Національної комісії регулювання сфери комунальних послуг Валерій Саратов після засідання комісії повідомив, що Національна комісія регулювання сфери комунальних послуг вже через 2-3 місяці почне роботу з приведення тарифів ЖКГ до економічно обґрунтованого рівня. За його словами, комісія ретельно перевіряє кожну цифру тарифів для підприємств і приймає тільки виважені рішення. Він підкреслив, що комісія має жорсткі вимоги до підприємств і багато з них просто не готові відповісти на всі питання щодо складової тарифів. 
 
Також, у цей день нагадала про себе Рахункова палата, колегія якої за матеріалами проведеного аудиту щодо спрямування та використання у 2010-2011 роках коштів на будівництво і розвиток Київського метрополітену констатувала, що діяльність Міністерства інфраструктури України, Міністерства фінансів України, Київської міської ради і міської державної адміністрації з розбудови столичного метрополітену була неефективною і нескоординованою, виконання запланованих заходів здійснювалося на низькому організаційному рівні.
 
А Президент Віктор Янукович, під час офіційного візиту у Дніпропетровськ повідомив, що Україна активно працюватиме над диверсифікацією джерел газопостачання та питанням застосування альтернативних видів палива. 
 
Вперше після «газового» наклепу Росії відгукнулися представники влади. Так, радник Президента Анатолій Кінах в прямому ефірі «5 каналу» заявив, що заяви  керівника «Газпрому» Олексія Міллера про те, що Україна протягом січня-лютого відібрала більше газу, ніж передбачено контрактом, не відповідаються дійсності. За його словами, Україна навпаки допомагала сусіднім державам – Молдові, Туреччині тощо.
 
Також, у п’ятницю, під час інтерв’ю Президент Віктор Янукович заявив, що після президентських виборів у Росії він зустрінеться з керівництвом РФ з приводу ціни на газ. Водночас він наголосив, що переговори не будуть простими. За його словами, Україна не може погодитися з нинішньою ціною на російський газ і в цьому питанні компромісу не може бути.
 
Ввечері цього ж дня, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк в своєму інтерв’ю газеті «Дзеркало тижня. Україна» розповів про плани з реформи ЖКГ на прикладі системи теплопостачання. Крім того, він зазначив, що вже найближчим часом Кабмін вийде із законодавчою ініціативою про визначення принципів, на яких держава здаватиме комунальну власність в оренду й концесію.
 
Анна Недогибченко
 
Коментарі (0)