ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: газовий реверанс та «недоступна» доступність житла

Підсумки тижня: газовий реверанс та «недоступна» доступність житла

Останній тиждень проведення Євро-2012 в Україні, попри святкову атмосферу і ураганну погоду, став доволі плідним і насиченим новинами у галузі життєзабезпечення.

Останній тиждень проведення Євро-2012 в Україні, попри святкову атмосферу і ураганну погоду, став доволі плідним і насиченим новинами у галузі життєзабезпечення. Уряд старанно шукав альтернативу дорогому російському енергоносію, а Південні регіони вирішували болюче питання про вивезення та переробку сміття. 

Отже у понеділок, 25 червня, в Криму в результаті ураганного вітру і дощів знеструмлено 8 населених пунктів. Основний удар складних погодних умов припав на Сакський, Сімферопольський і Чорноморський райони.  

У цей час, керівництво Львівської ОДА відзвітувало перед Мінрегіоном про те, що станом на 25 червня від Львівської області передано перелік 248 квартир на 11 об’єктах, що залучені до Програми щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення громадян доступним житлом загальною площею 15,2 тис. кв. м.  

Читайте також: Державна іпотека тріщить по швах

Наступного дня надійшла інформація, що для реалізації проекту з модернізації системи електропостачання планується залучити ресурси німецького банку KfW під гарантії Європейського інвестиційного банку разом із ЧБТР. Додатковий обсяг кредитів, до яких отримає доступ Україна, складає 100 млн євро.  

Окрім цього, в цей день заговорили й про ОСББ. Так, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов повідомив, що стимулювання самостійних організаційних форм управління багатоквартирним житловим фондом, таких як житлово-комунальні кооперативи та об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, продовжує залишатися одним із провідних принципів політики реформування ЖКГ. Нам необхідні ефективні власники будинків, які б самі замовляли та контролювали якісні послуги. 

Читайте також: ОСББ балотується до парламенту

У середу 27 червня, стало відомом, що Міністерство інфраструктури України впроваджує проект технічної допомоги «Підтримка імплементації транспортної стратегії України», спрямований на сприяння досягненню цілей і пріоритетів національної транспортної стратегії в Україні. Проект спрямований на інтеграцію транспортної мережі України до транспортної мережі Європейського Союзу та зміцнення співробітництва між Україною та ЄС. У рамках проекту фахівці ЄС допоможуть у здійснені прогнозуванні транспортних потоків, на основі яких формуватимуться проекти розвитку транспортної інфраструктури. 

А тим часом, під час візиту до Дніпропетровська Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк повідомив, що уряд планує лібералізувати умови наданняіпотечних кредитів. Посадовець заявив, що відомство пропонує уряду знизити обов’язковий власний внесок позичальника з 25% до 10%, а також здійснювати часткову компенсацію процентів безпосередньо банкам, а не позичальникам. Останнє означає, що позичальник буде сплачувати банку не 16% річних, а лише 3%, інші 13% буде отримувати безпосередньо банк.

Крім того, цього ж дня нагадала про себе й погода. Так, за інформацією, стало відомо, що Харковом пронісся потужний буревій. Стихія повалила десятки дерев та пошкодила будівлі - позривала покрівлі. Подекуди поривчастий вітер пообривав дроти електропередач.  

Неймовірно напруженим виявився цей день у газовій сфері. Так, під час зустрічі у Києві з прем'єром Росії Дмитром Медведєвим, Президент України Віктор Янукович заявив, що хотів би серйозно обговорити газове питання.  

У цей час у Москві, глава «Газпрому» Олексій Міллер за підсумками засідання російсько-української міждержавної комісії заявив, що не бачить підстав для перегляду ціни на газ. За його словами, ціна для України на газ абсолютно нормальна, вона ринкова і вона нижче ніж для багатьох інших країн. 

У середу стало відомом й про те, що на Полтавщині буде реалізована програма, що передбачає  стовідсоткову  переробку  твердих побутових відходів без використання полігонів. Одним з вагомих кроків на шляху до побудови комплексу з переробки твердих побутових відходів стало підписання Меморандуму про співробітництво між облдержадміністрацією, обласною радою та фірмою-забудовником ТОВ «Технопарк Холдинг».  

Четвер, 28 червня, розпочався зі святкування українським народом Дня Конституціїї України. Але незважаючи на святковий настрій, знову ж таки довелося повернутися до газового питання. 

Так, стало відомо, що російський «Газпром» готовий надати НАК «Нафтогаз Україна» в разі потреби додаткове фінансування для закачування газу в українські підземні сховища газу. Глава правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер заявив, що«Газпром» уже надав НАК «Нафтогаз Україна» аванс в розмірі 2 млрд дол для забезпечення закачування газу в ПСГ. При цьому він зазначив, що в ході засідання міжвідомчої комісії одним з головних питань в енергетичній сфері було обговорення транзиту російського газу через територію Україну в майбутній осінньо-зимовий період.  

Читайте також: «Газпромівський штрафний» по квотам України

Останній день робочого тижня можна назвати днем турботи про відходи. Так, у п’ятницю Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України на VІІ щорічній конференції малих міст України представило два проекти Законів України щодо поводження з твердими побутовими відходами.  

Зокрема, передбачається зобов'язання укладати договори на послуги з вивезення побутових відходів та запровадження роздільного збирання побутових відходів, адекватної відповідальності за правопорушення у сфері поводження з відходами, забезпечення надання послуг з вивезення побутових відходів відповідної якості.   

Також, цього дня стало відомо, що до кінця літа влада Херсона має намір провести конкурс на право збору, перевезення та утилізації ТПВ. Його переможець зобов'язаний буде налагодити на території міста роздільний збір і сортування відходів.  Послугу з вивезення ТПВ чиновники згодні вивести з переліку послуг, що входять в квартплату, дозволивши таким чином майбутньому інвестору змінювати тарифи.

 
Коментарі (0)