ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: водопровідно-газові несподіванки та порятунок підтоплених

Підсумки тижня: водопровідно-газові несподіванки та порятунок підтоплених

Зміна календарних сезонів укотре випробувала країну та громадян на міцність. Хоча, насправді, нам не звикати

Минулий тиждень приніс Україні декілька несподіванок у сфері життєзабезпечення. Втім, несподіванками їх можна назвати вельми умовно, адже щось подібне вже неодноразово прогнозували, від цього застерігали, до цього старанно готувалися, але...

У понеділок, 27 лютого, вся країна вголос заговорила про НП у Євпаторії. Так, 25 лютого водоканал зафіксував значну втрату води через дев'ять поривів на водоводі від Сакського кладовища до залізничної станції Прибережної. Щоб уникнути втрат води було зменшено тиск у водогоні. У зв'язку з аварією в місті була припинена подача гарячої води, 26 лютого з 10:00 до 11:00 холодна вода подавалася для поповнення населенням запасів. Для забезпечення населення водою було прийнято рішення про її підвезення по мікрорайонах.

У цей же день стало зрозумілим, що разом з весняним сонцем Харків очікує проблема підтоплення будинків і навіть цілих мікрорайонів. Найбільше не пощастило жителям району Основа: від ґрунтових вод вони страждають не тільки навесні, але і в морози. У центрі міста від вогкості і води доведеться потерпати жителям старих будинків, розташованих по обидві сторони річок Харків і Лопань. Але не менше клопоту буде і у власників новобудов на вул. Клочківській: за попередніми прогнозами, вода у підвалах підніметься по пояс. Крім того, «плавати» буде і ринок «Барабашово», а також всі довколишні будинки, які знаходяться в зниженій частині, починаючи від метромоста і закінчуючи 519-м мікрорайоном.

А танення снігу на території Одеської області спричинило підтоплення присадибних ділянок в Ізмаїльському районі. Зокрема, 25 – 26 лютого на території Матроської сільської ради (садовий кооператив «Дружба») Ізмаїльського району було частково підтоплено садові ділянки та будинки (на території кооперативу 150 садових будинків), а також виникла загроза підтоплення с. Матроска. Станом на 7:00 27 лютого підрозділи МНС відкачали понад 25 тис. куб. м води.

У Луганській області енергетики серйозно замислилися над проблемою підтоплень важливих об’єктів. Тому зявилася інформація, що ТОВ «ЛЕО» заздалегідь проводить підготовчі роботи для проходження цього непростого періоду. У вихідні дні, 25-26 лютого, згідно з розпорядженням першого заступника міністра палива та енергетики України Сергія Чеха, в Луганській області було обстежено близько 130 об'єктів ТОВ «ЛЕО», які розташовані в зонах підтоплення. На сьогоднішній день все обладнання працює в нормальному режимі.

Читайте також: Побудинковий тариф по-українськи

У Хмельницькій області з 22 по 24 лютого проведено заняття з начальниками караулів оперативно-рятувальних підрозділів області. Під час занять рятувальникам були роз'яснені методичні рекомендації під час пошуку та рятування людей при повенях та паводках. Велика увага була також приділена тренуванню співробітників МНС виконувати свою роботу з використанням апаратів на стисненому повітрі у непридатному для вільного дихання середовищі, одяганню бойового одягу та спорядження. Також відпрацьовувались варіанти в’язання мотузок для рятування потерпілих з верхніх поверхів будинків.

А заступник Голови Ради міністрів Криму Азіз Абдуллаєв і міністр регіонального розвитку та житлово-комунального господарства автономії Сергій Брайко відвідали місце аварії магістрального водоводу в Саках, ознайомилися з ходом робіт по ліквідації наслідків аварії. Як було заявлено за підсумками візиту, ремонтні роботи ведуться в цілодобовому режимі. Для робітників організований підвіз харчування, а для населення – підвезення питної води по мікрорайонах. 

У вівторок надійшла інформація, що станом на 19:00 27 лютого рятувальники продовжують відкачувати воду у р. Дунай. Рівень води у с. Матроска Ізмаїльського району на Одещині поступово зменшується. Співробітники МНС працюють цілодобово, робота насосів не припиняється.

Також стало відомо, що в ході ліквідації аварії на водогоні, що живить Євпаторію, ремонтні бригади ліквідували чотири пориви водогону. За даними прес-служби МНС, діаметр водогону становить 1 метр. У ремонтних роботах зайнято 132 людини і 34 одиниці техніки, у тому числі 44 людини і 15 одиниць техніки МНС. Для забезпечення цілодобових ремонтних робіт для відновлення водопостачання міста з населенням 127 тис. чоловік розгорнуто пункт обігріву та харчування.

Але ситуація у Євпаторії виявилася не поодинокою. Внаслідок пориву труби холодного водопостачання діаметром 500 мм 28 лютого о 9:35 в м. Кіровограді по вул. Пашутинська, 36, частково без водопостачання залишились мешканці центральної частини міста. До відключень водопостачання потрапили 13 житлових будинків та 4 об'єкта соціальної сфери (всього близько 4,9 тис. мешканців).

Згодом водопостачання було відновлено в повному обсязі.

Читайте також: Віртуальна мережа водопостачання

У середу, 29 лютого, під час засідання уряду Прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що аварійно-рятувальні бригади ліквідували понад 20 поривів на Чоботарському водогоні під Євпаторією. «Оперативно спрацювали наші мобільні резерви. Над ліквідацією аварії працювало понад 20 бригад, велика кількість техніки... Ліквідовано понад 20 поривів у важко доступних місцях», - сказав Прем'єр.

Згодом, на цьому ж засіданні, Кабінет Міністрів ухвалив рішення про виділення  понад 100 млн грн для фінансування будівництва нової 12-кілометрової ділянки Чоботарівського водогону. Про це на брифінгу в Кабміні повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк «Міняти треба більше, але на сьогоднішній день аварійних – 12 кілометрів (водогону – ред.)… Для вирішення цих завдань виділено 100 млн грн», - сказав міністр.

При цьому міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога вважає, що в бюджеті 2013 року необхідно передбачити близько 450 млн грн для спорудження нової 15 кілометрової ділянки Чоботарівського водогону. Про це він заявив журналістам 29 лютого на брифінгу після засідання уряду. «Питання першої черги ми зняли, а друга черга – це проведення засідання техногенної комісії та прийняття рішення про те, що в бюджеті 2013 повинні бути виділені кошти для проведення водогону протяжністю 15 кілометрів. Ціна питання (якщо брати полімерну трубу) – приблизно 450 млн грн», - сказав міністр.

Паралельно з цим Анатолій Близнюк заявив, що Мінрегіон розробив кілька механізмів, які передбачають компенсацію різниці в тарифах на послуги водопостачання в маловодних регіонах. За словами міністра, мова йде про ті області, де ускладнені умови поставки води до споживача. У таких регіонах більше 50% собівартості послуги складає електроенергія. Пан Близнюк також уточнив, що в держбюджеті вже передбачено 100 млн грн на компенсацію тарифної різниці. «Ми підготували разом з Міністерством палива та енергетики проект закону, де виходимо з пропозицією стару заборгованість, яка складається на 99% з різниці в тарифах, списати для підприємств галузі. Надалі є 2 варіанти розвитку подій. Перший – в бюджеті закладати ці кошти.

А от у Вінницькій області вранці цього дня стався вибух газу в житловому будинку. Як зазначається у повідомленні МНС, 29 лютого о 07:00 до оперативно-координаційного центру Територіального управління МНС у Вінницькій області надійшло повідомлення, що в м. Немирів на вул. Яблуневій, 1, в двоповерховому приватному будинку стався вибух, внаслідок якого було зруйновано півбудівлі. Ймовірно, вибухнув побутовий газ. Постраждалих немає.

Читайте також: Енергоефективність: у зоні ризику 

У четвер, 1 березня, надійшла інформація, що напередодні у Білгород-Дністровському районі Одеської області у зв’язку з таненням снігу та замуленням дренажних систем русла р. Алкалія, сталося часткове підтоплення талими та ґрунтовими водами (за попередньою інформацією) 205 дворогосподарств. На території с. Карналіївка частково підтоплено 125 дворогосподарств; на території с. Підгірне частково підтоплено80 дворогосподарств. О 9:00 1 березня для усунення причин підтоплення ґрунтовими водами та ліквідації їх наслідків відбудеться засідання районної комісії з питань ТЕБ та НС.

При цьому Укрзалізниця заявила про готовність забезпечити рух поїздів під час весняних паводків. Про протипаводкові заходи колійних господарств залізниць розповів заступник начальника Головного управління колійного господарства Укрзалізниці Георгій Лінник. За його словами, відповідно до оперативних планів на всіх залізницях створені штаби швидкого реагування, проводяться додаткові заходи щодо забезпечення надійної експлуатації ділянок залізничної полотнини, що знаходяться в складних інженерно-геологічних умовах.

А Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомуслуг) прийняла рішення про підвищення з 1 березня 2012 року тарифу на водопостачання та водовідведення для побутових споживачів в середньому на 7,8%. Згідно з постановами Нацрегулятора від 10 лютого 2012 року №№ 71-116, комісія встановила тарифи на послуги водопостачання та водовідведення для 46 підприємств, інформує прес-служба Комісії. В середньому по Україні, тариф на воду станом на 01.01.2012 складав 4,24 грн/куб.м. (в тому числі водопостачання - 2,28 грн/куб.м. та водовідведення - 1,96 грн/куб.м.). З 01.03.2012 року середній тариф по Україні буде складати 4,57 грн/куб.м. (в тому числі водопостачання - 2,46 грн/куб.м. та водовідведення - 2,11 грн/куб.м.).

Але, як стало відомо, не у всіх містах України відбудеться обов’язкове подорожчання води. Зокрема, відповідно до рішення Нацкомісії з регулювання ринку комунальних послуг, з 1 січня тарифи на послуги водопостачання та водовідведення у місті Львові зросли на 25%. Платіжки з новими тарифами споживачі отримали у лютому. Однак у місті Львові тарифи з березня не змінюватимуться. Нещодавнє повідомлення голови Нацкомпослуг Валерія Саратова про зростання тарифів на воду стосувалося 23 обласних міст України. «Обленерго щомісяця піднімає вартість електроенергії для Водоканалу. Автоматичного коригування вартості водопостачання не відбувається. Кожного місяця підприємство опиняється у дуже скрутній ситуації. Наприклад, з березня 2012 тарифи на електроенергію знову зросли на 4%», - зазначив в.о.директора ЛМКП «Львівводоканал» Степан Пакіж. Керівник підприємства нагадав, що коригування тарифів і приведення їх до економічно обгрунтованого рівня є наслідком винятково зростання вартості електроенергії в структурі собівартості.

Найбільше потребують модернізації водогони в Євпаторії, Хмельницькому, Луганську, Донецьку. Про це під час брифінгу сказав міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк. За його словами, взагалі це проблема всієї країни. Міністр зазначив, що в Україні дуже багато міст, водогони яких побудовані ще за радянських часів, тому на сьогодні десятки кілометрів водогонів вже замортизовані.  Водночас, міністр наголосив, що найперше модернізації потребують водогони у Євпаторії, Хмельницькому, Луганську, Донецьку. 

У п’ятницю, 2 березня, надійшла інформація про те, що в Україні гостро постало завдання створення цілісної системи ліквідації наслідків стихійних лих. І саме досвід Закарпаття у попередженні надзвичайних ситуацій та впровадженні системи автономного опалення може стати в пригоді іншим регіонам. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час перебування у регіоні, повідомили у прес-службі Закарпатської ОДА.

Одночасно Прем'єр-міністр вимагає від керівників гірських регіонів зосередити всі зусилля на протидії паводку. Зокрема, це стосується Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей. Відповідне доручення глава Уряду озвучив після наради з протидії паводкам у Карпатському регіоні. «Необхідно максимально підготуватися до можливого паводку, і всі області, керівники всіх відомств найближчим часом повинні зробити все необхідне для того, щоб була завдана мінімальна шкода від паводку», - сказав Микола Азаров.

А от у Євпаторії цього дня, за офіційними повідомленнями, було відновлено водопостачання. За словами Голови Ради Міністрів Криму Анатолія Могильова, «До вечора вода з'явиться на всіх поверхах, включаючи 9-поверхові будинки». Анатолій Могильов повідомив, що прийнято рішення замінити найбільш проблемні ділянки магістрального водоводу Чоботарськ – Євпаторія пластиковими трубами. «Виділено кошти, вже сьогодні приїжджають фахівці, які готові прокладати пластикові труби, вони міцніші і довговічніші металевих. До початку курортного сезону ми зобов'язані найпроблемніші ділянки замінити», - заявив голова Ради міністрів Криму.

Читайте також: Міф про «безкоштовний» лічильник

Під вечір п’ятниці надійшла новина, що мала б потішити українців: «Газпром» передав «Нафтогазу» проект угоди по газу, який передбачає, зокрема, зниження ціни на газ на 10%. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров. «Коли в нашій країні був із візитом голова Держдуми Наришкін, він передав нам проект угоди, в якому передбачалося також зниження ціни газу на 10%. Керівництво компанії «Нафтогаз» на даний час займається проведенням переговорів з «Газпромом» з цього питання», - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Навздогін цій інформації у суботу, яка на цьому тижні виявилася для України й справді робочою, стало відомо, що керівник «Нафтогазу» Євген Бакулін вважає вичерпаними можливості досягнення газових домовленостей з Росією на корпоративному рівні. Далі переговоримають відбуватися на рівні Президентів.

Окрім цього стало відомо, що фахівці виявили, де в нашій країні вода зараз найбільш дешева, а де – найдорожча. Відтак, найдорожчі послуги водопостачання та водовідведення в Луганську, Запоріжжі і Чернівцях – за кубометр холодної води тут потрібно заплатити 8,96, 7,51 і 6,9 відповідно. До речі, у Запоріжжі такі тарифизатверджені ще 1 липня 2010 року. Найдешевша вода у Вінниці – 2 грн 87 коп. Планку до чотирьох гривень тримають Київ (3,18), Харків (3,3) та Черкаси (3,97).

При цьому в Алушті не відбудеться обіцяного зниження тарифів на послуги водопостачання та водовідведення, рекомендованого місцевій владі спеціальною комісією з перевірки обґрунтованості тарифів на воду. Про це повідомив директор міськводоканалу Василь Атаманчук. «Ми не плануємо знижувати тарифи, тому що я як керівник, вважаю, що це економічно необґрунтовано», - сказав він. Нагадаємо, комісія з перевірки тарифів була створена з кримських чиновників за дорученням прем'єра Миколи Азарова. Фахівці цієї комісії, розглянувши економічну обґрунтованість тарифів на воду, порекомендували міському керівництву переглянути їх у бік зменшення на 7%. Питання мало розглядатися на найближчому засіданні виконкому. Але 3 березня, цього не сталося.

А от у Євпаторії після початку заповнення системи водопостачання сталося два прориви вуличних магістралей. Про це повідомив перший заступник міського голови Геннадій Губанов. Сталося також шість локальних аварій на внутрішньобудинкових мережах, які ліквідовані аварійними бригадами житлово-експлуатаційних підприємств. «Система каналізації, незважаючи на збільшені навантаження, поки справляється з ними. Невеликий збій стався лише в районі гімназії імені І.Сельвінського, де виявився сильно засміченим колодязь. Аварія була ліквідована оперативно», - повідомив Г.Губанов.
 

Враховуючи все вищенаведене, можна з упевненістю констатувати: зміна календарних сезонів укотре випробувала країну та громадян на міцність. Хоча, насправді, нам не звикати. І згадується приказка досвідчених туристів: «Не буває поганої погоди, буває неправильно вибрана форма одягу». При цьому замість останніх двох слів дозволяється використати щось більш дотичне до української сфери життєзабезпечення (наприклад: керівний склад, стратегія управління, тарифна політика тощо)...

Отже, далі буде...

 

Підготувала Ольга Гальчинська 

 
Коментарі (0)